Monday, October 7, 2013

sapa mau Iphone 5S???

Sayaaaa dulu angkat tangan bila tanya sapa mau Iphone 5S...hahaha

hmmm..selepas mula pakai Ipad Mini..update plak iOs 7..syok pula guna apple..

owh sgguh lupa daratan Puan Qay.melupakan android kesayangan yang berbakti selama bertahun tahun ini...

hajat memang ada... but nak beli..hmmm...saving dulu untuk keperluan pendidikan anak...

lagipun karang anak baling atau buat jadi macam Orea mcm Samsung hari tu..wwwuuuuuu..menangis tak berlagu rasanya dengan Iphone 5S...

Tapi bila my fren Salwa  buat Contest sempena Ulangtahun Ibrahim, miracle babynya itu, n hadiahnya Iphone 5S ni... adehhh...baru nak keluar tuuu... meleleh la pulak ayaq liuq..especially hat Gold kannn....julung julung kali tuh....

kalau ada rezki insyAllah merasala pegang Iphone 5s..adik zariff pun dah besar..insyAllah pandai jaga ipong ibu psni ... koya sungguh Puan Qay ini...



kalau sahabat sahabat lain nak juga, sila la join contest ni ya...Contest Iphone 5s Sempena Bulan Kelahiran Pertama Ibrahim...

saya doakan kalian juga dimurahkan rezeki untuk dapat Iphone dan hadiah hadiah lain....

Insyallah, En 'Rezeki' sudah tahu alamat Tuannya 


Set Bersalin yang Mana satu pilihan hati???

Datang seorang patient jumpa saya...bertanya mengenai set bersalin  untuk berpantang...
Hari due nya sudah tidak lama, tetapi dia masih pening untuk memilih set bersalin  yang sesuai...

Katanya " ada yang suggest amik set Bersalin Nona Roguy, ada yang suruh beli Tanamera, ada kata suruh beli Shaklee ..saya pening puan..."

"Puan kena tengok balik, set bersalin puan nak beli ni sebab apa?Puan nak beli untuk kegunaan luaran atau puan nak untuk pemakanan dan kesihatan dalaman?" kata saya. 

" Mahukah jika saya berkongsi pengalaman saya dengan puan?" tanya saya balik.

"mahu. sila lah..saya mahu mendengar" kata Ibu muda ini. 

" pengalaman saya, bila kita berpantang, kita nak kesihatan luaran dan juga dalaman. Puan boleh tengok set bersalin yang puan nak ambil tu. Ada set bersalin untuk kegunaan luaran sahaja seperti pilis, mandian herba, minyak barut dan lain-lain. Ada yang untuk pemakanan sahaja seperti pati ikan haruan dan lain lain." kata saya. 

"ada sesetengahnya yang ada kedua dua skali tetapi tidak banyak jenis di dalam nya.. Contohnya, ada minyak barut, ada pilis dan mandian herba. Dan juga teh slimming dan jamu untuk makan. Harga kesemuanya lebih kurang RM300-400 the last time saya check." kata saya.

" betul!! saya dah tengok semuanya lebih kurang harga tu. sebab tu saya confuse. mana yang saya nak beli." kata Ibu muda itu lagi. 

" puan ada badjet lebih?" tanya saya.

" ada..untuk kesihatan isteri saya, insyAllah ada " jawab suaminya pula. 

"mahukah saya bagi cadangan untuk puan dan suami?" tanya saya.

" boleh...saya nak tahu juga apa cadangan Puan" kata suaminya.

" hmm.. jika ada bajet lebih, saya sarankan Puan beli dua set berasingan. Satu set kesihatan luaran seperti contohnya Set Bersalin Tanamera. Set luaran ni ada pilis, herbal wash, sabun, minyak urut dan lain - lain. Ini nak bagi badan kita rasa segar, tak masuk angin dan time ni la kita nak manjakan diri kan selepas berpenat lelah bawa anak 9bulan kan...Encik pun mesti nak isteri kembali slim kan.." kata saya. 

Tersenyum suaminya mendengar. 

"Dan untuk pemakanan, puan carilah set bersalin Shaklee. Set Bersalin Shaklee ni, dia ada pelbagai jenis vitamin dan mineral yang penting untuk badan especially selepas bersalin. Bila bersalin, badan kita ni ibarat macam kita cedera, luka. Kita mesti nak cepat sembuh, nak aktif seperti biasa kan... jadi set Bersalin Shaklee ni, ada Vitamin C yang perlu untuk bantu penyembuhan kulit dan luka, ada Bcomplex utk hasilkan sel tisu baru, ada zat besi, ada kalsium untuk tulang dan juga Zinc untuk sembuh luka. " terang saya panjang lebar. 

" habis tu jamu semua tu tak perlu ke ambil?" tanya ibu muda tadi. 

" kalau pendapat saya, bukan semua jenis jamu kita perlu ambil.Memang tak dinafikan ada jamu dan herba yang baik untuk badan contohnya manjakani, habatusauda, lada hitam dan halia contohnya. tetapi herba dan jamu ini tidak lengkap vitamin dan mineralnya. Takde satu jenis makanan pun yang lengkap ada kesemua keperluan nutrien untuk kita. Sebab tu kita disarankan makan pelbagai jenis makanan dan seimbang untuk pastikan badan kita sihat. Terutamanya selepas kita bersalin. lagi la keperluan tubuh kita meningkat terutama jika kita menyusukan anak.Kita perlukan pelbagai jenis vitamin dan mineral dan juga protein tambahan untuk pastikan badan sembuh dengan sempurna dan air susu yang berkualiti untuk anak kita. "

" Jika pemakanan kita tak seimbang dan sihat, air susu untuk anak juga tak cukup berkhasiat. Macamana anak nak membesar dengan sihat. Lagi pun Set Shaklee ni, boleh makan sampai selepas habis pantang. Ia sesuai untuk menyusukan anak pun..kalau nak makan sekarang pun boleh..takdak hal..Lagipun masa dalam pantang ni  pilihan makanan kita terhad dengan ada orang sayur dan buah pun tak makan. Jadi macamana kita nak cepat sihat kan..." kata saya.

" Jamu juga sebenarnya boleh sebabkan anak jaundis atau kuning. Apa yang ibu makan akan pergi kepada anak melalui air susu.Tapi jika ambil vitamin etc, tak kan bagi kesan sebabkan anak kuning." kata saya..

"Jika puan nak maklumat lanjut, Puan boleh buat rujukan pada satu blog kawan saya ni. Pn Salwa. Beliau adalah  Pengedar SHAKLEE Malaysia yang menjual SET BERSALIN SHAKLEE. Banyak maklumat lanjut mengenai set bersalin Shaklee ni. Buat pembacaan dan jika puan rasa baik untuk puan boleh la beli. InsyAllah sahabat saya ini akan bantu puan..Just info bgtau kata puan ni patient saya.." kata saya sambil tersenyum. 

" insyAllah...lepas ni kami balik dan survey. Terimakasih ya ..Puan banyak tolong kami . lari topik pula hari ni..datang nak tanya pasal menu berpantang.. " kata mereka sambil ketawa. 

" takde hal..kalau nak jumpa lepas bersalin n nak diet untuk ibu menyusukan pun boleh..saya insyAllah boleh tolong nanti ya.. "kata saya. 


* ini hanyalah pendapat peribadi saya . Tak berkaitan dengan mana mana syarikat. =P

Sunday, October 6, 2013

TEKNIK NABI : Dorongan kepada pesakit

Beberapa minggu ini sambil observe student kaunseling pesakit, saya memikirkan dan cuba 'mencari flow dorongan mengikut Teknik Nabi yang boleh saya amalkan pada pesakit saya.

Flow ini masih boleh diperbaiki...dan boleh digunakan juga untuk ' bukan dietitian' spt doktor, nurse dan lain lain...

Berikut adalah beberapa flow aplikasi Teknik Nabi dalam mendorong pesakit yang memerlukan kaunseling diet. 

Mohon sahabat sahabat dietitian yang lain yang ingin mengamalkan Teknik Nabi ini mencubanya dan dapat memberi feedback adakah ia berkesan kepada pesakit kalian.

Saya masih mencuba on & off pada pesakit, mengikut kesesuaian disebabkan ada student yang attach bersama. 
______________________________________________________________________

Mendorong pesakit dengan TEKNIK NABI MUHAMMAD S.A.W

1 - Berikan tawaran kepada pesakit di awal sesi kaunseling sebelum memberi kaunseling. dengan lain kata, minta izin untuk memberikan nasihat kepadanya. 

Cth: jika dahulu saya bertanya : "Pakcik tahu kan kenapa doktor rujuk pak cik pada diet?sebab gula darah pakcik tinggi, jadi kita nak kena ubah cara makan pakcik."
(selalunya pesakit akan pasif sahaja dan memberi respon seperti menanti untuk dimarahi atau dileterkan. )

Kini saya cuba dengan " Pak cik, mahukah jika saya bantu pakcik untuk kawal gula darah pak cik dengan lebih baik?" 
(kini, pesakit lebih menunjukkan minat untuk mendengar dan bertanya lebih lanjut )

2. Elakkan soalan berbentuk siasatan semasa mendapatkan maklumat dari pesakit.

- ini adalah perkara yang biasa terjadi bilamana kita ingin mendapatkan full history atau kebiasaan pemakanan pesakit. Cara kita bertanya kadangkala menjadi seperti polis pencen dan kadangkala boleh sebabkan pesakit 'annoyed' dengan kita sebelum kita belum sempat memberi kaunseling diet lagi.

- Elakkan menggunakan perkataan "kenapa" dan tukar dengan "apakah"

Contoh :- kenapa pakcik minum air manis banyak?
- kenapa pakcik tak ikut saranan yang telah diberi sebelum ini?

tukarkan kepada : Apakah sebab pakcik minum air manis kerap setiap hari?
Apakah punca pakcik tak boleh ikut saranan yang telah diberikan?

- saya dapati, saya akan mendapat lebih banyak maklumat kenapa pesakit tak boleh ikut apa yang disarankan sebelum ini. 

3. Pejam mata pada kesalahan atau kesilapan yang dilakukan oleh pesakit.
- Elakkan mengkritik/menunjukkan kesalahan pesakit.

contoh : " salah ni cara pakcik makan ubat. Patutla gula tak turun turun.."
" laaa...patut la berat tak turun turun.awak ni makan snek banyak sangat.."

-Terus tunjukkan cara yang betul kepada pesakit. 

" cara makan ubat yang betul adalah sebelum makan utama.Gula darah pakcik akan lebih terkawal"
" pengambilan snek yang kerap antara waktu makan akan sebabkan berat badan meningkat"

4. Puji perubahan yang dilakukan pesakit walaupun kecil dan nampak tidak signifikan.Dan nyatakan impak perbuatannya itu. 

- puji perbuatannya, bukan orangnya.

" saya seronok tengok makcik sudah berjaya mengurangkan pengambilan air manis makcik kepada satu kali sehari berbanding 5 kali sehari. Gula darah makcik pun lebih cantik bacaannya"

'"bagus!! saya bangga awak mampu bersenam setiap hari 10 minit. berat badan sudah turun 0.5kg. Jika awak tingkat kan kepada 30minit sehari, sudah tentu berat badan awak akan turun dengan lebih banyak lagi"

saya baru sempat try 4 step ini kepada pesakit. Saya akan update lagi di masa hadapan jika ada kelapangan dan ruang..InsyAllah..

dan mohon juga sebarang penambahbaikan kepada flow saya ini..

waalahu 'alam
‪#‎qaykaunselinggayanabi‬

Thursday, September 19, 2013

Teknik Nabi : menutup mata pada kesalahan

Teknik Nabi Muhammad dalam mendorong orang sekeliling, mengajar kita supaya sabar dan tutup mata pada kesalahan yang dilakukan...

dua tiga hari ini, saya lebih banyak pejam mata apa yang anak buat..
anak minum air, letak atas sofa dan air tumpah dan basahkan baju dan seluar saya yang duduk disebelah anak...

saya diam..bangun..ambil kain, lap. buka baju anak,bagi tukar.. kemudian masuk bilik..tukar baju..
anak lihat saya pelik, kerana ibu tidak marah... kata Zaffran " ibu..adik tumpahkan air, ibu tak marah ke?"

saya kata " tak, ibu tak marah...adik kan tengah belajar. insyAllah ibu tahu, lepas ni adik tak letak lagi air atas sofa kan adik?ibu tahu, adik tak sengaja nak tumpahkan air..."

"ibu suka anak ibu lepas minum terus letak dalam singki..baru air tak tumpah atas sofa dan basahkan baju kita " sambung saya.

Zariff terus ambil cawan air dia minum dan masukkan dalam singki dapur.

Subhanallah...sejuk hati saya rasa.



Teknik Nabi : Mengurangkan Mommy's Guilt

Mengamalkan teknik Nabi Muhammad juga sebenarnya adalah salah satu cara mengurangkan "mommys guilt"

Bila anak tantrum ,ibu marah-marah dan stres, dan kadangkala mula mencubit atau mengugut anak dan sebagainya...dengan harapan, anak akan diam dan tidak tantrum..

mungkin anak akan stop tantrum, tetapi selepas itu, ibu akan mula merasakan 'mommy's guilt' . 

" saya patut tidak cubit dia...saya patut handle anak saya dengan lebih baik.. saya patut ambil dan peluk dia..saya patut cuba pahamkan apa sebab dia menangis.saya bukan ibu yang baik..."

ya..saya juga sering merasakan perasaan ini..terutama bila saya sangat keletihan dan tak boleh nak buka mata lagi di waktu malam...atau sudah kelewatan di pagi hari dan anak mengamuk..

Namun sejak, mengamalkan Teknik Nabi, saya rasakan kekerapan merasakan Mommy's Guilt sudah kurang...walaupun ada juga.
contohnya pagi tadi :

Doktor Rizqi merengek dan menangis pagi ini nak main inhaler saya nak bawa ke sekolah.
Saya tak izinkan, dia menangis dan sudah menunjukkan tanda tanda membentak bentak...saya pujuk juga tidak jadi.

saya sudah hilang sabar...

saya cuba mendorong Doktor Rizqi dengan memuji adik Zariff dengan akhlaknya yang baik pagi ini..

saya katakan pada adik Zariff yang sedang melihat abangnya menangis... " alhamdulillah...ibu seronok tengok adik zariff main sama sama dengan kawan, tidak menangis.. baru la senang hati ibu nak pergi kerja"

" hmmm ayihhh baguss..." kata adik zariff

Namun, tak berjaya..

Doktor Rizqi terus mengamuk tanpa mempedulikan orang... saya dukung dia,dan peluk dia. Dia meronta ronta tak mahu didukung.. saya geram dan saya cubit dia...

dia menangis..saya peluk dia dan saya terangkan kenapa saya tak bagi dia main inhaler athma saya..dia lebih tenang dan berhenti menangis..

saya puji dia untuk tenangkan dia dan dorong akhlaknya yang baik ...

" ibu seronok sangat hari ni,Doktor Rizqi bangun awal, mandi tak menangis, pakai baju sendiri, gosok gigi sendiri".(puji hasil kerjanya )
"kan cepat kita keluar hari ni,boleh kita singgah kedai beli roti kan?"
(berikan impak kerjanya )

"hmmm...affan suka"katanya
"affan minta maaf ibu..." katanya lagi

" ibu pun sama minta maaf sebab cubit Zaffran tadi..ibu hilang sabar..lain kali ibu cuba sabar lagi ya..doakan ibu ya.." kata saya

"Ya Allah, bagi la ibu sabar tak marah marah anak ibu...bagi la affan jadi anak soleh tak nangis nangis" kata anak soleh saya sambil mengangkat tangan..

Ya Allah kau aminkan doa anakku ya Allah...

saya pergi kerja dengan senang hati walaupun masih ada Mommy's guilt sb cubit dan marah anak tadi.namun kurang rasanya perasaan bersalah itu daripada kebiasaan.

InsyaAllah..akan lebih bermujahadah lps ni dgn amarah di hati.
subhanallah..Alhamdulillah..Allahu Akbar


Teknik Nabi : mendorong adik Zariff

Zariff Rayyan adlh seorg ank yg a bit headstrong..
If dia kt A, A la..if kt B,B la..kbnykn ms sy gn kn kuasa veto sy sbgi ibu bila dia sudah amuking dan nak apa2 yg sy xbagi...yg end up dua dua frustrated
- ibu dan anak.. 

Mlm ni slps gosok gigi dan nak tidur dia nak mkn biskut raya.saya larang kerana gigi sdh digosok dan sy terlampau pnt nk layan kerenah dia.

Zariff tuang biskut atas lantai dan buang tudung biskut ke lantai..dia ddk atas lntai dan tgok saya nk kata apa...

Terasa darah mula naik ke kepala..kbiasaannya saya akan mrh dan suruh dia kutip biskut balik, yg end up saya jg yg kena buat..

saya tarik nafas dlm2 saya kata " subhanallah..pndinya ank ibu baling tutup bekas...sukanya ibu kalau adik kutip biskut ats lntai msuk dlm bkas balik...barula semut x dtg rumah kita.."

Dia diam xde respon.saya pun berlalu ke dapur dan ambil segelas air nk sjukkan hati saya.

Tiba tiba zariff dtg bw.bks bskut dgn biskut yg telah dikutip smuanya atas lntai." nahh.." katanya.dan berlalu pergi.

Subhanallah...terkejut saya.mmg sy igt dia akan tantrum kerana x diberi biskut. Sebaliknya dia terus masuk bilik dan baring.

Terus sy pergi kpd zariff dan kata " ibu syg adik sb adik tlg ibu kutip biskut.mesti lipas semut xdatng dah rumah kita."

Zariff kata " hmmm..ayihh olong ibu.." sambil peluk saya..

Happy sgguh rs hati sy mlm ni...  @-}--
Allahumma solli 'ala Muhammad..

#pejam mata pada kesalahan
#puji pada kebaikan/kekuatannya
#dorong anak untuk lakukan kebaikan


Teknik Nabi : Dorongan pada pengasuh d Taska

Saya mencuba dorongan teknik Nabi pd pengasuh di Taska Anak yg sdg mengemop lantai

"kakak suka tgok Ira ni
.rajin sgguh buat kerja.Allah pasti syangkan Ira sb rajin bekerja."
Tersengih2 dia sambil buat kerja..

Mudahan dia bertambh rajin bekerja menjaga anak2 di taska..

Teknik Nabi : Dorongan Suami


mendorong dengan teknik Nabi bukan shja utk anak, ttpi juga pd smua org skllg...esp suami/isteri/staff dll...

pg ni suami saya tlg ironkan baju sklh anak smntra saya siapkan anak..
kami berdua terlewat jaga...

sdg dia iron baju saya kata kan:
" terima kasih abang..
sy happy abng tlg ironkan baju anak pg ni (puji hasil kerjanya)
takla kelam kabut saya ( berikan impak kerjanya) "

suami pndg saya pelik ttp dia tersenyum..tak kata apa..

saya kelam kabut nak kluar rmh, anak2 pula ber' mesra-mesraan' dlm kereta..
saya masuk pnggil suami mnta tlg buka kan pgr sb sy dah lewat..
dgn sng hati dia trus buka kan pagar tanpa banyak komen spt sllu. mukanya pula jernih aja.....
dan kemudian dia msuk rumah dan keluar gntungkan baju2 di luar..

berbunga bunga hati saya suami tlg tp xsempat saya nak puji dia sb dah lmbt..

saya smskan aja.. " terima kasih abang...sy bangga ada suami yang rajin tlg istri buat kerja rmh... cpt urusan sy hari hari.. "

suami balas.. " ok.."

more than enough i guess....^__^

Allahumma solli 'ala muhammad

Teknik Nabi : Sabar menahan amarah

Nabi tidak marah..
Nabi tidak kritik..
Nabi tidak perli...
Nabi juga tidak berleter..

Nabi tnjuk cara yang betul...

beberapa kali nak tkluar dr mulut utk mrh/kritik anak bila dia buat perangai, ttpi teringat2 kata USK, saya ttp mulut rapat2...
adakala juga terlepas berleter dan ternaik suara, cpt2 sy ketap mulut...istghfar dlm hati tahan marah..

oh sukarnya nak bermujahadah dgn diri sndri... namun.. InsyAllah..
saya harus lbih banyak bersabar..
bak kata kak Nora Aurora, nak jd ibu kn bnyk zikir, bnyk istghfar..duduk saja2, jgn lps zikir di mulut..

rabbi yassir wala tu'assir ya Kariiim


Whatsap Zaffran dan Cikgu Yan nya

Teknik Nabi : Dorongan dengan Gelaran yang Disukai dan Baik Baik

Salah satu teknik mendorong Nabi Muhammad adalah dgn memberikan gelaran yang baik buat insan insan sekelilingnya..

lihat sahaja sahabat Nabi, pelbagai nama yang indah indah diberikan baginda Rasul spt Abu Bakar As-siddiq, Umar Al-Faruq.

pagi ni dalam perjalanan ke sekolah, saya tanya Zaffran. 
"Zaffran suka ibu panggil Zaffran nama apa?"
katanya " ibu nak panggil Zaffran boleh, Rizqi pun boleh.. tapi affan suka ibu panggil Rizqi..sb R sama mcm nama ibu..affan kan sayang ibu"
" ok..ibu panggil Rizqi la lepas ni..macam cikgu panggil di sekolah"
" ok...kalau ibu nak panggil Dr Rizqi pun boleh. affan suka..mcm Doktor McStuffin" katanya.
" ok..ibu panggil Dr Rizqi.."

sambil bersembang saya panggil dia Zaffran. dia diam tak jawab.

saya kata " mana ya anak ibu ni... ibu suka anak ibu bila dipanggil jawab terus. Allah suka anak yang soleh"

kata dia " dah ibu panggil Zaffran.. nama zaffran kan Dr Rizqi...apa la ibu ni..panggil la Dr Rizqi..baru la zaffran jawab" ^____^

"baik....lps ni ibu hati hati untuk panggil Dr Rizqi..."

adik yang dengar ibu bersembang terus jawab " ayihhh amaa.. oktor ayihh gak...panggil oktor..deh??" ( zariff nama Doktor zariff gak..panggil doktor, deh?)

tersenyum saya... perjalaanan pagi ni Alhamdulillah aman daripada pergaduhan dua beradik spt biasa.. 

Allahumma solli 'Ala muhammad...



Teknik Nabi : Trial kedua

Trial kali kdua mgguna teknik Nabi
Sesudah mandi abg long dan adik zariff xmau sidai towel.
Kebiasaan saya kata: 
"kenapa taknak sidai towel ni" (marah)
"tiap kali mandi nak kena ckp.xphm-phm"(kritik)
"sudah mandi towel xreti.nak sidai..bla bla bla" (membebel)

Saya cuba dorong dgn ckp kuat kuat
"sukanya ibu tgok towel ni bsidai lps mandi. Barulah kmas rmh kita." (berikan impak)

Zaffran kata : ok. Affan.sidai ya ibu.

Kata saya : terima kasih along..ibu suka along tlg sidai towel lps mndi..Allah suka anak soleh yg kms.

Adik plak tambh " ok..ibu idai towel..ibu anak oleh.
Katanya pula mnyuruh saya.

Oke..kn usha lg dgn adik..



Trial kali pertama Dorongan dengan Teknik Nabi Muhammad

Wahh..bsmgt cuba apply kan teknik Nabi pd Zaffran yg sdg mmanjt kerusi dan kacau adik..

"zaffran..sukanya ibu zaffran tlg buka pintu kaca(sliding door) dan langsir..Allah suka bdk yg rjin tlg ibu dia n baik dgn adik dia .meh ibu kiss satu"
Zaffran jwb " ok..ibu tlg buka tv boleh?"
Dan trus ddk n tak kacau adik lagi..
Alhamdulillah..suka sy..


Langkah Awal Mengaplikasi Teknik Nabi Muhammad|

Saya copy paste dpd FB Ustazah Siti Khadijah
buat panduan smua  sahabat.

Langkah Awal Mengaplikasi Teknik Nabi Muhammad|

Bagi tuan, puan, cikpuan, para guru dan semua rakan FB yang baru mempelajari Teknik Nabi Muhammad, ini langkah awal bagi memulakan Teknik Nabi Muhammad yang telah dipelajari. 

1) Betulkan niat kerana Allah. 
2) Pandang dan lihat insan sekeliling sebagai insan yang mempunyai satu kebaikan ( paling minima).
3) Cari kebaikan tersebut, kemudian fokuskan untuk dipuji.
4) Mulakan kata-kata pujian dengan memuji perbuatan, hasil kerja, teknik atau kebaikan yang dilakukan.
-Saya kagum...
-Cikgu suka...
-Ibu gembira...
-Ayah bangga...
-Allah suka...
-Cikgu seronok...
-Nabi sayang... dll
5) Puji perbuatan, kebaikan, teknik atau hasil kerja + sebutkan impak daripada perbuatan, kebaikan, teknik atau hasil kerja yang dilakukan.
6) Binakan skrip kata-kata pujian atau dorongan dalam struktur ayat yang lengkap.
7) Tuturkan skrip yang dicipta kepada orang yang mahu dipuji.
 Yakin dan percaya kita hanya berusaha, dan Allah yang memberi hasilnya.
9) Catat atau tuliskan skrip yang telah digunakan bagi memudahkan kerja-kerja mencipta skrip yang baru.
10) Tuliskan catatan aplikasi keseluruhan Teknik Nabi Muhammad bermula situasi sebelum Teknik Nabi Muhammad, semasa dan selepas diaplikasi Teknik Nabi Muhammad.
11) Kongsikan di Facebook atau di blog dengan tag Ustazah Siti Khadijah.
12) Tetap istiqamah mengaplikasi Teknik Nabi Muhammad biarpun adakalanya tiada hasil.
13) Berserah kepada Allah setelah berusaha.

*Semoga langkah demi langkah di atas akan dimudah Allah. Selamat mengaplikasi, selamat merasai manisnya menjadi insan-insan disayangi.

Bengkel USK di KOTA BHARU


Subhanallah...berbulan bulan sejak terjebak mngikuti post sahabt Hainey Sulaiman d fb buat saya tak sabar nak mnuntut ilmu Mendorong Anak dgn Teknik Nabi.

Alhamdulillah..bnyk ilmu yang diperolehi. tak dapat nak dickp betapa terasa spt mndpt satu smngt baru slps mngikuti bengkel ini... insyAllah akan cuba diaplikasi dlm khidupan.. sblm ini sudah mncuba cuba pd patient di klinik yang tegar utk tidak berubah..kmdian, nmpk ada perubahan..suka sgt...

insyAllah lps ni akan cuba lagi utk trus trusan mendalami Teknik Nabi Mendorong..



Tuesday, January 15, 2013

Dana Buat Taman Tahfiz Quran

Assalamualaikum smua

baru2 ni sy ada buat promosi bgi siapa yang bminat  utk menambah saham akhirat kalian In Sya Allah. 

saya mgutip dana utk memperbaiki dan upgrade prasarana d Maahad Tahfiz Darusalam yang menawarkan kelas tahfiz dan akademik utk  pra sekolah shingga darjah 3. syukran syukran pd insan insan yang menyumbang kan dana kcil atau pun besar, ataupun drpd bntuk tenaga, masa, kredit sms  dan juga kepakaran .. hanya Allah balas semua bakti kalian...tiada yang dpt sy ugkapkan mlain kan doa agar Allah berkati hdup kalian skluarga dan tmptkan kalian d Jannah Nya...





dan ini adalah antara bbrapa perubahan yang telah dijalankan...

saya tnjukkan gmbr dahulu dan skrg ya...










dan ini adalah sbhgian gmbr terbaru ...




meja dan peralatan kelas pra yang telah diganti baru..dahulu uzur benar dan tiada kerusi utk anak2.
budak budak yang tsnyum riang...



rak utk letak buku2 dan juga flipchart dan carta carta pmbeljaran.

masih ada yang blum siap spt cat akan cat lagi utk tambh baik..buat ms ni, laptop dan pc sudah sy perolehi hsil dana semua pihak utk kgunaan guru2....lagsir juga sudah siap dan blum di psg lg...Insya Allah nnt sy upload gmbr yg tkini.... =P  kami juga sdh bjaya mndapatkan pc dan printer utk kgunaan TTQ. Alhamdulillah...moga ia mmdhkan kerja dan usha guru2 yang mndidik tnpa jemu. 


dan bilik library atau bilik aktiviti msih blum di blikan perabot.ssghnya masih bnyak yang perlu di upgrade..namun pelan pelan kami usha kan..rome was not built in a day... =)

dan saya juga masih mgumpul dana second round utk mmperbaiki bbrapa prasarana yang agak rosak spt tukar frame tingkap yang reput d makan anai2, buat laluan bttup utk pelajar k kantin, baiki toilet dan lain lain. dan juga mmblikan kerusi dan meja baru utk guru mgntikan meja yang sudah uzur. 

sumbangan anda sangat di alu alukan... boleh hubungi sy spt poster d atas utk sumbangan ya..

sya juga nak ucapkanskli lg bbnyak terima kasih di atas smua sumbgan yang telah diberikan smda sikit atau banyak...moga Allah mbls nya dgn yang setimpal nya dan moga ia mjdi saham pncen akhirat kelak..amin amin  amin....

Rutin baru d Tahun Baru

subhanallah..Maha Suci Allah....sudah lama benar sy tak updet blog...bz apa pun sy taktahu..trasa spt tidak cukup ms..benar la spt kata pncrmh d MOTIVASI pg d IKIM smlm...dlam surah Al 'Asr, ssghnya Allah sdg    memperli kita atau cuba memberitahu kita bhwa ssghnya  Demi Masa, manusia itu sntiasa di dlam kerugian.ini adalah krna, masa itu tidak dpt dibeli..tidak dpt dikmblikan smula jika sudah hilang.dan tidak dpt diputrkan ke belkg..brgsiapa yang tidak mggunakan ms dgn sbaiknya mmg benar la dia manusia yang rugi...

anak sulung sy sudah memulakan pgjian di Tamn Tahfiz Alquran.Telipot. Kelas Pra, namun ada pgajian tahfiz tilawah dan juga pmbelajran akademik lain spt mbaca mgira dll..cumanya d sini lbih d tekan kan scr amali ilmu akhirat mll praktikal..dan juga lbih bnyk one two one pengajaran.dalam satu klsnya pun tidak ramai spt d taska lain. dan guru kls pra pun ada dua, so lbih kurang satu guru 5-6 murid shja..
sy mmg iginkan suasana pbljaran yang lbih personal krna anak sy ini agak aktif dan time span utk dia ddk skjap aja...jd dlm suasana kls yang ramai, mmg tidak smpt dia tgkap pelajaran.


di awal pg, anak2 dibiasakan dengan solat Dhuha dahulu, kmdian d truskan dgn hafalan Alquran dan utk kleas Pra di mulakan dgn juz 30. Diajar Iqra', dan kmdian d blh tghri smpi k ptg lbih kpd bljar mbaca mgira, hafalan doa harian, mewarna dll.. dan sblm pulang harus solat Asar dahulu wpun Asar blum msuk lg kerana mereka pulang jam 4,15 ptg.sekadar mbiasa kan anak2 umur 5 - 9 thun ini dgn solat lima waktu.

Alhamdulillah..sdh dua mgu anak2 di sini..pagi2 Ummi Huda Akmal dan Abi Pidaq akan hntrkan Zaffran bsama kak yong Nuha ke TTQ. dan baliknya bersama mereka juga. Syukran syukran ya Allah kerana punya  sahabat syurga ini... pgi2 seawal jam 5 pg sudah bgun utk uruskan pakaian, bekal anak2, sblm k sklh.selewat jam tujuh pg, mmg kena kluar, kerana jika lmbt, maka Ummi Huda dan Abi lewat pula k pjbt dan anak2 tidak smpt dhuha.

pd awal2 dahulu, mmg amik masa utk atur masa. Kami kluar jam 6.50 pg, smpi d Kubang Kerian jam 7.10pg. sy pg punch dulu d USM dan hntr kan Zariff k nseri dan tunggu Ummi Huda dan Abi d Nurseri, anak2 Ummi huda lain2 juga tggal d Taska Ena. maka, mudah lah kami jd kan Taska sbgi transit. sllunya sy akan mgulang hafalan dan doa hrian bsama anak smbil tggu abi. smpt juga sy ulang buku2 Anakku, Jawi read easy bsma anak. at least skurgnya smpt sy ada ms 10-15 minit bsama anak d pg hr. nak hrap d mlm hr, sy sdri sudah keletihan..apatah lg ank yg seharian d sklh.

balik ptg2 sllu jam enam ptg br smpi d rmh. trus msuk ke dapur dan mmasak.smntra anak2 bmain sbntar d luar jika tidak hujan. Jika suami tiada, mmg tak berasap dapur. bli shja kerana sllu anak2 nk main d luar, xde pula org nak tgok. tujuh ptg, trus msuk mndi dan makan sblm mgrb. masuk nya mgrb, trus sy mndi dan solat bsama. kdg2 anak2 bmain sbntr sesama mereka. smpt la sy berehat skjap smntra tggu Isyak msuk. msuk Isyak, solat dan trus pggl anak2 tidur. Jam 9. dan kdgkala 8,30 mlm kami sudah ttp lmpu. awal kan...mmg awal..itu pun bgntung kpd kerenah anak2..kalo nmpk sudah tlmpau pnt dan mengamuk2 bagai.mmg lps mkn trus pksa msuk bilik..diulit2 dgn baca buku smpi tertidur. sy juga trut tidur...penattt..esok mula kan hari baru...

maka smgu ni sy cuba, hjg minggu, bwg cili smua siap sudah d blend dan smpn dlm peti utk masak. ayam sdh dipotg kcik2 utk jd bhn msk mee mihun etc. setiap hr mmg sllunya sy msk simple shj. mee grg, kuah, etc..yg pling simple.nk msk nasi, dua tiga lauk, mmg xsmpt nak kejar ke mgrb. baju2 juga trus sy gosok sminggu. mudah bgitu..jd pg jika sy tlmbt bangun tidakla tlmpau klm kabut.

ssghnya dua tiga minggu ni adalah transition period. mudah2an Allah mudahkan urusan kami skluarga, huda dan juga pidaq utk mguruskan anak2 mdlami ilmu akhirat...mudahan anak2 kami boleh mjdi saham d akhirat.