Friday, December 31, 2010

antara kehendak dan keperluan utk taat

sesungguhnya manusia hanya mampu merancang but Allah sebaik2 perancang....siapalah aku utk tidak redha dengan segala perancanganNYa..


aku sdh merancang sebaik mgkin perjalanan bslin aku...umi abu akan dtg slps aku bslin spt ms zaffran dulu, ummi akan tggu shingga sdkit kuat utk travel ke bertam dan berpantang di sana.....semuanya sdh diplan dgn ckup cntik...brg2 baby dan zaffran sdh dipos ke bertam.yang tggal hanya empunya diri, pakaian dan sdkit keprluan sahaja utk pulang berpantang di sana...


Namun siapa yang tahu, bilamana Allah tlah aturkan utk abu mghidapi batu karang hempedu yang agak kronik (kata umi, penuh batu di dlm hempedu abu)...aku mdpt khabar pun, lwat tghri smlm...trus kol umi dan bbincang..umi kata, suruh balik seawal mgkin ke penang..at least blum ada tnda skit bslin wpun due date adalah 1st Jan....so balik dan bslin di penang, at least depan mata umi, umi tak risau sgt...aku trus call Kak lini tnya kan hosp kepala bats tu oke ke tak...agak cuak dan panik sb aku sdh plan utk bslin di husm, aku sdh set minda, dah knal org dan buat segala persiapan utk bslin di sini....tp bila memikirkan utk bslin di hosp KKM, aku sdkit skeptical kerana tkut mdgr pgalaman rakan2..at least di husm ,aku staf...tapi aku siapkan segala urusan kerja, kirim pesan utk bercuti smgu mgu dpan skiranya blum bslin(nsib dah carry 4rd cuti ke thhun dpan banyak hari), kemas meja2, trus mnta GL dr UPSM(nsib dpt on the dot wpun dah 3.40ptg)sllunya lmbt nak dpt.....dan buat psiapan nak blik dr opis...


smpi d rmh, bila berbincang dgn zulffi, dia tak bg balik bertam..dia kata nnti mnyusahkan umi lagi...ummi dah kn jaga abu, nak jaga aku n zaffran n bby lagi...bila kol mama, mama pun suruh balik berpantang di rmh mama sahaja.....masa tu, taktahu nak cakap air mata dok bertakung tapi tak mau bg zulffi nmpk..zulffi kata, dah sht skit, kita balik penang..kita tolak pkul 3pgi so zaffran blum bgun lg..takde la dia nak sbuk nak duduk atas riba aku, n kacau aku ke apa...hmmmphh...itu pun bgntung pd keadaan...if keadaan abu, tak mgizinkan, kn go tru op ke apa, kita tak pyh balik..pntg je rmh mama smpi 40 hari...ms tu air mata mmg meleleh dah...aku nak balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk......
....
its not about nak balik berpantang sgt, but more to, i want to see my dad..help in any way that is possible wpun ada aku di sana tak le buat apa..but just be there to support my mom n dad..at least i can give some insight as im the only one daughter working in a hospital n evertg...just want to be with my famly at time like this...


mmg bila bercakap, org semua kata, btul la tu...sng pntg dgn mama saja...dah sht bru balik penang..tak sshkan umi...but aku as usual, takes time nak trima nsht org....bnyak sb smpingan sbnrnya knapa aku nak balik berpantang di rmh bertam...ssh nak ckp..bnyak bnda yg aku pk kan..if hanya aku dan bby, mgkin aku tak kisah, but ada zaffran lagi...zulffi after a week dah kn keje, sapa nak uruskan zaffran???
ssh nak ckp bnyak...sng kata, mana nak sama layanan ibu sndri dan berada d rmh sndri....


aku dr dulu org yang independent.....semua bnda aku boleh buat aku uruskan sndri...ttpi ms pntg, bila tgok ummi uruskan semuanya, trasa bersalah sgt sb semua kn org uruskan...n aku msti akan rs sgt bslah bila mama yang tpksa uruskan semuanya, sumtg yang aku nak cuba elakkan..if aku boleh angkat air pns sndri hatta utk ke bilik air takpe.....ni msti serba serbi kena mnta tlg org...n knowing mama's health,i refused to even go there....but what can i say...as zulffi n my bro said, dah org offer nak jaga..ok la tuh....apa pk bnyak2...hmmm. i guess somethings are better discussed with a fellow wife, mother person than with guys to make them understand why Im so reluctant....huhuu...


tahla....asal pk je nak menangis..so skrg, i just prep for the best...just go with the flow...tak larat dah nak pk bnyak2....had to repack everythg back as lps bslin nak kn balik rmh mama, my things, bby's and zaffran's had to be repacked....brg2 utk balik penang juga perlu disediakan...in case nak balik ke penang.....atau stay di KB smpi abis pntg....which i refused even to think about....huhu...

my pray, hope abu is getting better, n his condition is not that bad as it seems...n i will go tru this labour experience n confinement as smooth as possible....mudah2an segala urusan dipermudahkan...



Wednesday, December 29, 2010

my breastfeeding journey




tggal 2hari lagi to my EDD...hihih..ni apa kes dok hari2 update blog ni...sbbnya takdek keje nak buat..boleh tak?
ye la..since aku ditukarkan ke OnG wad ni pt bukannya ramai..yang msuk rmi sb nak bslin..stkt nak tgok gdm, hpt sekerat dua..n jaga klinik 3 kali smgu je...n projek2 thn ni semua dah setel..so smmgnya mgu ni mgu utk berehat drpd dibebani sbrg tugasan..projek thun dpn ada, but mls nak start buat lg sb aku tak suka buat keja half way..just dok mncri some info utk msukkan dlm pamplet utk tahun depan sahaja...so since hari ni sdh tgok semua pt di wad, dan tggu kg klinik outpt ptg ni..takde mnde nak buat..so marila kita mghupdate blog..


tak sabr menanti kedtgn bby baru...satu sbb yg utama tak sbr nak bfeed balik bby...dah bercuti 5 bulan since wean off zaffran ms dia ckup 2 tahun dulu in July..
masa zaffran dahulu, aku tak well prepared lgsg psl bfeed. takde buat psdiaan bli pam, botol etc mcm yg 2nd ni...mgkin sb kurg mklumat dan inisiatif...cumanya drpd awal aku just nekad nak bfeed..itu sja..aku g jmpa n blajar dgn Arwah Kak Rah(SN laktasi) camana nk bfeed anak, pgg bby etc...moga Allah berikan dia pahala bgnda sbb bntu aku start bfeed..then ms dlm pntg bru aku col tnya kwn2, wana, dayah nak bli pam apa semua..wana suggest cri susuibu..n masa pntg bru aku start mcri pam, botol2 bpa..ms tu pki MLO..tak bnyak brand yg ada mcm skrg...then dok survei pam, kwn2 kata bgus bli avent, so pesan dr kwn adik aku, 'Ammar yg nak blik dr korea..so my 1st pum was Avent Isis..beli dlm RM100 je..if kat sini dlm RM190-200..gilos tul..smpi glamer 'Ammar skjap sb bli pam susu..hihi...pam tu aku guna kan smpi la dah bkerja..ms  dlm pntg, tkde la buat stok mana..but pum sb nak ajar zaffran mnum ebm tru botol..n start buat stok skit2 sblum keje...bila pk2, ruginya takde ilmu ms tu n buat stok bnyak2 ms pntg...then after a while, tak larat pki manual, aku bli medela swing...but sb suction tak best sb aku dah tbiasa pki medela latina di wad yang kuat suctionnya, aku mnta 'Ammar blikan plak spectra 3 dr korea...wohooo..ms tu dpt dlm rm200 je if tak slah with all the extra breastshield, bottles, storage beg etc..mmg berbaloi..if bli d msia...maunya smpi 400++...hihih...so spectra 3 la guna smpi la zaffran 2bulan nak ckup 2 tahun...


then ms tu dah tahu pregnant..susu mmg dah drop, so pam mana yg dpt aja...ms tu dpt dlm 2 botol je kot dlm 3-4 oz...so lain tpksa top up dgn susu lain..mula2 mmg bmslah pd aku..sb zaffran mmg taknak susu warna putih...dia mcm dah set mind, susu putih susu ibu sahaja..dan dia takmo mnum dlm botol..so tpksa la beli susu uht coklat tu bg dia mnum...sehari bkalkan 1 kotak..utk dua kli mnum ditambah dengan ebm sebotol atau dua..itu pun mnta ummi dia tlg tmbhkan air skit sb manis...then, lama2 try wean dgn susu dutch lady coklat 123...slowly dia mnum..tp payah juga la.sb kdg tu dia takmau mnum...nak bfeed juga..tpksa la tahan sakit...kdg tu if skit sgt, dgr la dia melalak nak nenen..tpksa la tahan hati dan air mata drpd jtuh sb ksian kan anak...tp pelan2 smbil dia nangis pujuk n ckp2 dia dah bsar nak jd abang etc...lama2 dia slowly bleh amik fm...zaffran fully stop bfeed slps dia ckup2 dua tahun...so nak kata fully exclusively bfeed till dua tahun, takla juga, but close enuff till 2mnths before 2yrs...apa nak buat..if tak prgnnt n fully ddk d rmh tak kerja  mgkin mmpu utk exclusive kot..huhu.. n now zaffran, eventhough dah tak bfeed, still bila mnum fm still kena cuddle mcm ms bfeed smbil tgn dia main2 g;g, cincin..he needs the closeness n attachment as before...n kdg2 dia still dtg n cium2 dkt dada, an act which commonly told by my frens yang pernah bfeed anak..hihi..n skrg wpun zaffran dah mnum fm, bila offer bfeed dia geleng pala takmau sb takde susu..hihih...


Bila start bg fm pd zaffran, satu bnda yang aku tpksa buat adalah blaja mcmana nak bncuh susu formula utk anak..nak mahir tu takes times juga..ye la..nak bg dilution yang btul, nak seimbangkan air pns n sjuk spya tak pns sgt...n kn pk nak bli susu apa n each month kena survei dua tiga s'market which offer the best price..hih..nsib la dpn usm ni ada dua tiga hypermarket..then pgi2 kn msukkan susu dlm bkas nk hntr k nseri...sb dulu aku sllu msukkan je susu dlm satu bkas bsar n hntr k sneri..bajet sekg utk smgu...then perasan, susu cpt habis..tak smpi smgu pun...queery gak aku...samada pgsuh bncuh susu pkat atau bnyak sgt, atau susu tu pg ke bdk lain ke...if pg k bdk lain, aku tak kisah, but if anak aku mnum susu bdk lain yang aku risaukan..mak bapa bdk tu tahu ke tidak tah..krg jd tak halal plak susu anak aku mnum tu...so bila aku sj smbg2 tanya, diorg bncuh susu bnyak...zaffran pling bnyak mnum 4-5 oz saja..if tak, 6oz..kdg2 diorg bncuh bnyak n pkat..sb tu susu cpt habis n sb tu juga dia sllu smbelit...so aku tpksa tggal pesan suruh cairkan bncuhan dan aku tiap hari sukat sndri susu msuk dlm milk dispenser tu dan hntr ke nsri..bgus juga sb susu lmbt hbis, n aku bleh pntau zaffran mnum susu bapa kali satu hari....so bleh bajet bapa estimated kalori intake dia shri dr susu, n berat bdn dia naik ke tak..tgok dgn cara mkn dia n appetite dia, stools dia...hihi...dah mak dietitian kan...ilmu ada perlu pakai...n yg tbaik utk praktiskan pd anak la...


n bila pki fm ni, satu bnda aku tak suka adalah, kn bgun malam bncuh susu...mnci sngguh aku..mlm2 nak tido kena msk air pans dlm termos, siapkan botol2 dan msuk susu dlm milk dispnser spya sng nak bncuh susu tgh malam dlm mamai2 tu...n paling aku mnci adalah kn bgun bncuh susu..kdg2 zulffi bncuh kalau aku pnat sgt..tp kdg dia pun penat sb berulang alik jauh tak sdar lgsg kalau kejut n ksian nak kjutkan dia sb pkul 5 dah nak bgun pg keje...n knowing my husband yang sgt particular dan teliti , dia akan sukat betul2 air tu bg ckup2 takat dia, air sjuk berapa air pns berapa, bru msuk susu..n by the time siap susu, anak samada dah melalak atau pun dah tjaga..so nak mnidokan bdk tu balik, haish..satu hal plak...so aku la yg sllu bgun mlm...aku ni cincai je..asal air tu jd suam2 suku bleh mnum tak kisah la bapa oz air pns, bapa oz air sjuk pun..hihi..then bila aku citer kat misi di wad, diorg kata.."bg la anak tu mkn knyang2 mlm tu sblum tido..so takde la dia dok bgun mnta susu bnyak kali..." hmmm..btul gak..sb zaffran ni ikut mooda dia...nak mkn ke tak kdg..so skrg, aku maksure dia mkn juga..balik smpi rmh bg mkn, mgrb kitrg mkn nsi bg mkn lg..if takmo mkn, bg roti ke, ikan n sayur ke apa yg dia suka spya dia mkn n tak lapar..so slps mkn mnum susu
sllunya itu yg last la.takpun sblum tido skli lg..n pg2 kul 6 skli mnum n takde dahla kn bgun tgh mlm bncuh susu..hihih...bgus tol....mmg kn blaja tips ngan org yang bg fm lak..hihi..


n satu bnda lgi bila start fm ni, aku perasan PUnya jd bnyak gile...kalau malm pki cd, dulu tak pnah bocor, skrg bocor...so kn tgh mlm bgun tkr juga..kdg2 kn mndi trus sb lncun abis baju...keje aku dok tkr cadar n zulffi basuh cadar aja...n bila pki dispo esp ms musim hujan yang tak berenti ni, camtu gak..bocor aja mlm...sb bnyak sgt mnum air kot..ms bg bf dulu takde pun bocor2 ni...hish....tak suka tol aku bg fm ni..but apa nak buat...misi tahun dpan adalah utk wean zaffran dr mnum botol n fm...nak kurgkan susu dia slowly...dia pun mkn dah lalu..tak perlu dah susu as much as skrg....kan kan....


so kesimpulannya 5bulan aku bercuti bfeed, aku merasakan bg bfeed adalah yang tbaikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk skli.....n nekad kali ni utk btul2 bfeed bby..all psiapan dah ada, knowledge InsyAllah ckup buat ms ni...perlu diupadate skit2...hihi...sgguh tak sabar nak bfeed balik....truja ja tgok org bfeed anak...hihi..


adik, cpat la kluar.....ibu tak sbr nak bfeed ni...hihi

Tuesday, December 28, 2010

3 hari lagi

sila lihat count down bby d sblh kanan page ini....tgal 3 hri saja lagi kan...tgok..baby dok pusing2 dlm gmbr..tp dlm perut dia takle pusing mana pun...dah smpit sangat...dr ptg smlm, perut sgt keras..spt rs belon yang mcm nak pop aja....bby pun kurang bergerak mcm biasa..mgkin sb perut sgt keras ke apa tah le...smlm siap boelh rasa tgn dia pd perut...bila aku tolak2 tagn,bergerak..kejap je..lps tu dia tolak balik ke kddkn asal..dua tiga kali buat cam tu...sama saja refleksnya...hihih..bby bmain dgn ibu ya...mgkin dia lbih slsa dlm keadaan mcm tu pdhal ibunya tak slsa..last2 aku biar saja...ikut la dik oiii...td scan kepala sdh trun ke bwh...dan sdh nmpk jntina nya...tpi rahsia la dulu....biar suprise..tak lama dah pun..ya ka?hahah...


dktr sdh bg tarikh utk admit skiranya post date...if blum bslin juga. 10hb kn admit dan 11 hb kn induce...so msih trikh yang cun utk bslin ya ...11. 1.11...hihi...tapi mudah2an jngan la kena induce....aku ni tok cekup dah nak kje n bw perut ke sana sini...mood keje pun sdh takde sb dok count down nak cuti pnjg..hihih...


brg2 nak ke spital mkin bnyak plak aku tmbh...drpd beg utk bby dan ibu saja, sdh btmbh satu lgi beg mknn...biskut, milp 3in1, susu higoat, kurma, cawan..zulffi soh sumbat semua dlm beg baju saja..katanya bnyak sgt beg nak bw naik wad....jenuh dia...hihi....aku kata mana muat...dia kata boleh je..bw beg bsar skit..aku kata, nnti org kata mcm nak dok lama ja kat wad...dia kata balik, mcam2...hihih...


wknd lps aku sdh menyiap semua apa yg perlu utk persiapan slps bslin..apa2 suplemen yg ptut sdh dibeli...


tak bnyak pun...cuma bli gamogen...bagus...if tak mkn Gamogen, kn amik pil ikan haruan..baik mkn Gamogen..hihi..kbetulan kwn bgtau...bli satu botol 500ml dpt satu kotak yg dlm sachet dgn jumlah 450ml..so beli RM118 pun, dpt bnda yang worth RM105.so lbih kurg mcm dpt dua botol la Gamogen...ok la tu..hahaha..so sapa yg nak cpt pg dealer Gamat healing...aku ritu call tiap2 cntre dia di KB nak tnya kat mana msih ada promosi...if cari di main kedai dia msti msih ada..hihi... 


then dah cri pati halia Mujarab utk sapu bg panas bdan..masa bslin dulu, sapu pati halia then pki barut bngkung...fuhhhh..panas berpeluh2...tapi sdap n rs lega sb rs panas.....n skrg ada yang pati halia bara...hohoo..kalo yang biasa pun dah panas, yang ni taktahu la yang ni rs nya mcm mana..agaknya meloncat aku mcm cacing kepanasan..huhuhuh..


then susu kambing Higoat pun dah bli..tggal ummi nak bawakan set bersalin Nona roguy je kot...tu pun nnti kgsi ngan Lang...mmg tak bis la sume kalo aku pki sorg...sb aku ni bkn rajin sgt nak mkn..yang ms zaffran pun ada lgi..hihih..aku bli pun set ni, sb tak bnyak ubat kn mkn sgt..n bli sb phytonatal tu bgus utk tmbh susu satu, then mmg mudah nak buang air esp awal2 lps bslin....so kali ni kita try tgok..if tak ok, next bersalin kita try yg lain plak..hihihih....





cuaks cuaks cuaks mghitung hari2 nak melahirkan..zaffran pula mkin mnja sehari dua ni..spt dia mcm trasa saat dia nak bmnja dgn ibu scara total mkin kurang....tak boleh ditegur lgsg, msti menangis...sensitif sgguh..tido malam juga asyik nak berpeluk saja..satu bantal kgsi dgn ibu..,aduh. aku ni tido hjg2 bntal aja.....nnti ada adik camana agaknya....esp di bertam bila abahnye takde...huhu..tmbhan dia tak sht mana shri dua ni...batuk, slsma....mmg la manja melampau...rungsing pk if nak g spital nak tggal dia...sian dia...msti tamau balik rmh...bleh ka nak tgal dgn opahnye ke..abahnye boleh ke nak tmankan ibunye di spital..huhu...tah le...mcm2 pk...



Monday, December 27, 2010

nesting instinct



tggal 4 hari saja lagi utk EDD...kdg2 trasa sdh skit2 sakit spt period pain...tapi tak kuat...alhamdulillah skit kn braxton hicks mcm ms zaffran dulu takde..lega rs...so far, takde tnda2...wpun org lain cuak, aku msih trasa relax..cuma takut2 aja kalo air pecah ke apa....


3hri cuti wknd bru ni mmg kejenye mengemas aja...smpi skit2 bdn....ptutnya wknd ni la nak lepak puas2..ye la mgu dpan tk tntu lg bleh rehat ckup2 bila bby dah lhir...tp tah...i  guess the nesting instinct kot...bila baca about this is said that "nesting instinct is an uncontrollable urge to clean one's house brought on by a desire to prepare a nest for the new baby, to tie up loose ends of old projects and to organize your world.It is a primal instinct. Just as you see birds making their nests, mothers-to-be do exactly the same thing. The act of nesting puts you in control and gives a sense of accomplishment toward birth. You may become a homebody and want to retreat into the comfort of home and familiar company, like a brooding hen. The nesting urge can also be seen as a sign of the onset of labor when it occurs close to 40 weeks of pregnancy."


mmg pun..last week aku tidy up opis, fail2 sume, keje2 tak siap...kemas buku2 di rak etc...n wknd ni...asyik megemas rmh...jumaat pg rmh bru tgok psg kabinet n smbil kemas, cuci dlm rmh smph sarap cntctor buat kje...then sbtu dah shri suntuk d rmh mama...mgkin lps ni bln 2 bru nak blik plak rmh mama( kalo tak balik lps bslin ke sana dulu la...) lama dah tak tido rmh mama...bkn takmo tido but tah, rs nak ddk tido dlm bilik sndri je...as I said earlier..my own comfy nest..huhuh


smlm, sehari aku mengemas...pgi lps setel makan, aku simpan periuk2, bekas2 mana yg tak pki semua msuk kotak2...sapu, mop lntai, dapur, kabinet peti ais.semua aku godek....mana la tahu tbslin ke tak la selerak sgt dapur tuh...then mengemop rumah, bilik2....kms beg2, kotak2 apa yang ptut, mainan zaffran mana2 yg blum smpn....mrah bdk tu org smpn mainan dia...kejap ja sepah balik dah..huhu.penat ibuuu...


alih2nya ptg, dok mengemas kabinet mknn plak smbil zulffi n zaffran cuci kete...mlm, semua lelap awal..zaffran lps mgrb dah lena..pnt cuci kete..huhu


serius penat...mula la skit pinggang blkg sume....rs nak cuti je rini rehat tnpa buat apa2...tp cuti smua dah carry forward ke thun dpn..huhuh...buat keje mcm org tak sarat..tak ingt dah nak bslin...huhuh...apa nak buat...serabut ja tgok rmh cmtu...pdhal takdela selerak sgt but rs nak mengemas dan mengemas je...if larat smlm, rsnya abis aku packing brg sume nak balik ke bertam nnti kot...hahahah...


haih adik...bila la nak kuar niiii.....



Wednesday, December 22, 2010

kenapa wanita terplih mnjdi ibu...



semalam bersembang dengan suami...smbil mberitahu dia akan isi kndungan beg2 yang diletakkan di dalam kereta...satu beg labour rum yang ada kain, mathurat,himpunan surah pilihan dan print out doa2 utk bslin, slps dpt bby dll,  dan baju2 bby dan pampers utk pki slps bslin..(krg ltak prefold kang nganga plak misi tu nak pkikan..hihih), satu beg baby utk ms di wad, beg utk aku di wad dan juga beg utk tggal zaffran either di rmh mama tau ummi zaffran...


then kata pd suami..."nak pki baju mana ya nak pg labour room nnti?" dia tgok plik dan kata " pki je la mana2 tshirt ke apa..kena ada spesifik ke baju nak bslin?" saya  smbil snyum terus kata " mesti la...nak bslin msti nak cr baju yang selesa...tak panas, tak tbal mana...taktahu bapa lama nak dok dlm bilik tuh...pastu takle kaler cerah, nnti hbis nmpk kesan kotor darah ke apa ke..taktahu bila nak bsuh lps bslin tu..kalo bju kaler gelap, takla obvious sgt...mcm tshirt merah yg pki ms bslin dulu...pastu kena cari yang at least butang depan, senang nnti buka utk buat skin to skin contact lps bslin...bru la cpt bby nak bfeed n susu kluar..." saya trus trgkan psl skin to skin contact dkt dia yang mmg husm buat utk galakkan bfeed.....


dia kmdian kata " mcm2 la awak org prmpuan ni..bnda cmtu pun dah pk..." 


" eh ye la...sy dah pk dah tdg mana nak pki, kain mana nak pki ms bslin n ms dkt wad, blouse n skirt mana nak pki ms nak blik dr hosp nnti..dah reserve siap2 spya tak pki dlm ms tdekat ni spya tak tcri2 ms nak pg spital nnti..bby pun sama..baju apa, mittens n booties dia, slimut dia semua saya dah pk..match ke tidak...semua sy dah plan....cuma brg2 nak bw ke wad mcm cawan, milo 3in1,flask sy blum susun ltak tepi dlm beg lg..wknd ni la sy buat..."


" smpi ke situ awak pk....ish ish ish..." kata suami...


"dah tgh malam asyik terjaga takle lena...nak pk apa lg...pk psl ms depan je la....semua saya dah siapkan.nnti abng takdela kelam kabut..susu zaffran siap dengan botol2nye skli saya dah msukkan dlm beg spya nnti takdela dok kelam kabut susu anak takde......" kata saya smbil tersenyum....


"memang ptut la Tuhan jdikan perempuan tu ibu.. suma dah pk siap2..." kata suami smbil menggeleng...


=)


9 hari lagi menanti dalam debar


ya...9 hari lagi menanti dalam debar akan tarikh yang dinanti....EDD 1st jan 2011...semua ckp date yang sgt cun...tiap kali apmnta OnG itu yang dikata oleh dktr....tmbahan 1st jan jatuh pd hari sabtu...mmg tahu EDD bila but itu pun bukan cnfirm akan kluar date tu kan...mlainkan csect atau induce.induce pun tak tntu lg akan bjaya kluar the same date......


brang2 ibu dan bby semua sudah siap...cuma sdkit2 brg utk slps bslin utk bfeed spt pum, storage beg susu, accesories pum yang dikirim dari korea dan kwn yang dijangka pulang NOV lalu dr US but tak setel viva lg so kn extend till Dis or Jan yang blum smpi..tapi itu pun tak apa...sb boleh guna dulu apa yg ada....nsib la ada adik2 yg balaja di oberde C..tq abng bangcik sb rjin tlg kakak cri brg...hihih...


brg2 bby sume dah msuk bakul....siap utk diguna slps bslin....hanya mennti kepulangan bby....brg2 ibu, yang nak pki saja msih dlm almari...lain2 sume dah msuk kotak sb bnyak tak le pki dr bleh pki..hihihi...konon2 nak pndah sblum bslin...tapi bila memikirkan api air blum stel, nak mcuci rmh camana..lgpun di luar rmh msih bnyak brg2 yang bluym dikutip kontractor sb hujan yang mbntutkan kerja..makannya, aku carry forward saja cuti ke tahun dpn utk amik slps 60 hari cuti bslin....Ya....aku hnya bleh amik 60hri saja..bkn 90 hari..sbnya USM msih blum mndpt surat pklling drpd USM induk utk mbenarkan cuti 90 hari wpun JPA sdh meluluskan...so takpela...10 hri cuti thunan akan digunakan utk mngemas rmh baru nti..mgkin lbih baik bgitu..tak sdap juga bila memikirkan smua zulffi harus stel sndrian..bkn dia tak boleh utk uruskan semua perpindahan sndri, but msih bnyak yang memerlukan sntuhan tangan wanita spt, mngemas brg2 dapur,clear peti ais, n nak arrange mana nak letak brg rmh etc...so tpksa la tggu istri blik bslin juga..huhu...tapi brg2 utk rmh smua dah stel bli spya wpun aku bslin zulffi bleh stelkan bab psng kipas lampu, rod rail lgsir etc....so aku hbis pntg boleh la kita msuk rmh bru...hihi...InsyAllah....


wknd ni misi mngemas rmh..kot2 la bslin takdela rmh mcm kapal pecah..malu satgi org mai mlwat....tpi sb musim hujan ni...hish..pningkpla tgok baju bgntung merata...mcm kdi dobi plak..saat ni la tak sbr rsnya nak msuk rmh bru sb lbih luas dan bnyak space...huhu...


menggu hari dan waktu bslin ni if difikirkan ibarat spt menunggu malaikat maut dtg mnjmput..kita taktahu bila...semunya dalam pengetahuan Allah semata bila akan bslin atau bila smpi ajal kita.......kita ternnti2 dan terfikir apa outcomenya, apa yang akan dilalui..ada komplikasi atau tidak, anak sihat atau tidak....anak lelaki atau perempuan......sama spt mati, kita tkathu apakah cukup amalan kita nak bwa sbgi bekal ke sana...buku amaln kita dr tgn kanan kah atau kirikah..mmpukan kita mjwb persoaln mgkar nakir dlm kubur...semuanya kita tidak tahu...semuanya kita bergantung pd Allah semata..mgharapkan yang terbaik dlm setiap urusan kita...namun bezanya berslin , kita ada EDD but mati.kita takthu bila...itu pun EDD taktahu btul atau tidak..kdg awal kadg lmbt bslinnya..namun kita msih ada tarikh utk buat persediaan, 9bulan utk siap sedia brgn bby, ibu...kita cuba kawal pemakanan kita spya hasilnya anak sht, takde mslh, kita bacakan surah2 dan doa pilihan utk anak di dlam perut......kita mgharapkan yang tbaik utk anak kita...but adakah utk mati kita juga melakukan sedemikian?adakah kita mpersiapkan diri dgn amalan2 utk dibawa ke sana, kita setelkan semua urusan spt kita akan mati pd hari esok?kita bekerja pd hari ini spt kita akan mati esok?


mgkin disebabkan tiada tarikh jgkaan bila akan smpi ajal kita, mbuatkan kita trasa spt, owh msih lmbt lagi ajal kita...mgkin esok lusa sdh tiba but sdhkah kita mnyiapkan diri kita utk bertemu Allah....kita lbih bnyak memikirkan, bila la anak ni nak kluar agaknya...but kita jrg memikirkan bila la malaikat maut nak dtg menjmput...kita lbih btanya , sht ke anak kita nnti, laki ke perempuan..but kita jrg btnya, ckup ke amalan aku nnti..tgn kiri ke kanankah yang akan dpt buku amalan aku nnti...tp itulah manusia kan...bila diberi tarikh dateline bru nak berusha lbih...if tak, sptnya tiada apa yang perlu difikirkan....


maka, diakhir2 hari menunggu kelahiran ni, seharusnya dipenuhkan dgn mperbnyakkan solat hajt, solat taubat, zikir dan selawat,  bacaan surah2 pilihan mudaha2an dipermudahkan segala urusan bersalin...
mana tahu, itulah amalan terakhir kita kelak....esp bila hari2 terakhir ini tido pun sdh tidak nyenyak, terjaga tgh malam, mata terkebil2 smbil melayan skit pggang, blkg, tak selesa dan anak yg sdang bergerak dan menendang...lbih baik drpd terkebil2 memikirkan yang bukan2, dgn amalan2 sunat esp di 1/3akhir  malam di mana doa lebih mudah makbul spt hadis berikut : 



Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahwasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.
"Artinya : Sesungguhnya Rabb kami yang Maha Berkah lagi Maha Tinggi turun setiap malam ke langit dunia hingga tersisa sepertiga akhir malam, lalu berfirman ; barangsiapa yang berdoa, maka Aku akan kabulkan, barangsiapa yang memohon, pasti Aku akan perkenankan dan barangsiapa yang meminta ampun, pasti Aku akan mengampuninya" . [Shahih Al-Bukhari, kitab Da'awaat bab Doa Nisfullail 7/149-150]



owh, skiranya ini post terakhir saya sblum bslin, maka, saya minta ampun dan maaf dr semua sahabat, family, rakan dan taulan skiranya ada salah dan silap slama ini..halalkan makan dan mnum saya..dan skiranya saya ada berhutang, maka tuntutlah sblum saya bslin ya...takut sy tak smpt mbyrnya pula...


dan mudah2an dipermudahlan urusan bersalin saya kelak...


buat salwa, same goes to u....moga slmt ya....
dan ija, hanz, lyna,  dan yg lain2...yang msih lmbt due nya juga...hehehe



Thursday, December 9, 2010

chol does increase cos of pregnancy

dok cari2 tjumpa this arcticle...


Cholesterol levels will tend to rise steadily as your pregnancy progresses, but doctors do not generally screen for cholesterol while you are pregnant. Because cholesterol is necessary for your growing baby's nervous system development, it is dangerous to take cholesterol lowering drugs during pregnancy. Choleseterol levels return to normal about four weeks after giving birth and may normalize more quickly if you breastfeed your baby.


Cholesterol is a fat-like substance produced by the liver that is necessary for producing hormones, supporting cell membranes and digesting food. According to developmental biologist Laura Woolett maternal cholesterol passes into the fetus and regulates circulation and metabolic development.


According to Dr. Gourmet pregnancy expert Faith Bontrager, cholesterol levels rise in women due to hormonal changes that happen when you are pregnant, on birth control pills or during your menstrual cycle. Cholesterol levels rise during the second trimester of pregnancy and peak during the third trimester. These levels drop off about four weeks after you have given birth, but many doctors will wait until six weeks postpartum to test your cholesterol levels again.


Stress can contribute to unhealthy cholesterol levels, so during pregnancy you should relax and do things that promote your emotional well being. Cholesterol-lowering diets are not usually suggested during pregnancy, but you should eat a healthy diet with lots of fresh fruits, vegetables, whole grains, nuts and fish. Exercise in moderation while pregnant to keep your cholesterol levels in check, but make sure to discuss any fitness plan with your doctor first.


Fuhhhh..thats a relief anyway,,,,....hahahah

dietitian yang tidak berdiet lagsg


    
aku memang seorang dietitian yang drpd dahulu agk picky psl bab makan....dulu ms blajar diet di ukm, mkn mmg kntrol sgguh2...esp bila dgr dr Poh, Dr suzana, Dr Zit dll citer psl mknn dkt luar yang kdg tak hygienic esp ms blaja psl food preparation etc....dulu ms 2nd yr, ingt lg, aku, tasha, siap tak mau mkn n boikot mkn dkt chow kit sb bila teringat lecture yang lecturer bg...serius..tobat...nak mkn pun pilih2 tmpt...even smpi skrg pun, standard2 gerai tepi jalan ni, aku pndg 3,4 kali la jg...sb pk kbersihan etc...sb tu kalo mkn, kwn2 akan kata aku sgt ssh mkn....tmpt pnas2 n kcik2 mana aku mau jejak..bkn tamau but the hygiene is one thing yg aku utamakan....so tmpt2 yang agak mudah n cpt, dan bersih  adalah fast fd..atau kopitiam yang agak expensive kdg...huhu..but nak wat camana..itu yg available...


dan sb blaja diet juga, agak lama aku tak mkn mana mskn seafd kegemaran aku spt udg , sotong goreng kunyit dgn bawang saja sb hi chol...kurang mkn mknn goreng2, gulai2...
ms keje kat ukm dulu, mmg aku kntrol habisan mkn...kira satu mgu had skli smgu saja mkn nasi grg, mee grg etc...roti canai dua mgu skli...teh tarik etc sume jarang mkn sb tkut TG naik....pastu sb ms keje kat hukm, aku bleh sign sndri borg utk amik drh, so tiap 3bln mmg check lipid profile sndri..so very well control...


but since kwen dgn zulffi dan ddk kat klntan, abis diet aku terbang dek angin lalu..sini, tiap pgi mkn msti nasi...lauk, ikan, ayam msk gulai,lemak..tak pun msk pedas...ditambah dgn teh tarik stiap pg....dulu aku nak dpt mkn nasi skli shri pun dah ckup baik...but since dok bfeed plak tuh, msti kn nasi 3kali shri bru tahan lapar dan juga bru susu aku bnyak..huhuh..dulu mkn roti 2kping pun ckup...skrg, mana tahannnn...dah jd perut org klntannnnnn maaaaaaaaaa...


aku dulu bkn org yg suka mnum manis..but since kwen ngan zulffi, dia sgt kuat mnum manis....kalo aku 2sudu gula sdh mnis, dia kn 4 sudu bru ckup mnis...jd aku sllu kalo dia buat air mmg tmbh air lg...n kalo aku buatkan air dia, mmg mls sgt...sbnya, aku sllu kurgkan dos gula dia...ltak dua stgh sudu ke,3 sudu je ke..n skjap lg dia msti akan pg tmbh gula sb tawar...huhuh....so aku sllu jd mls nak buatkan air utk dia sb dia sllu pg tmbh gula sb tak manis...huhuh..so sllu keje buat air adalah zulffi...so dia puas hati, aku pun tak skit hati...hehehe...
kebiasaan kalau kluar dgn dia, aku akan just kgsi air dia sb tamau mnum manis mana....but if hari2 kita asyik diajar mnum manis, lama2 lidah pun rs tak best la juga asyik minum tawar...so aku pun dah addicted msti nak mnum manis gak kurang2 skli shri....


n since kwen n ddk di sini, cara mskn pun bnyak dah berubah..zulffi suka sgguh mkn udang...so tiap mgu msti ada udang....so kdg balik keje dah tak larat sngt nak msk, lauk pling simple adalah sayur air dan udang grg kunyit,..atau udang grg tpung, sambal tumis udang..sbnya udg cepat thaw, dan mudah nak msk....wpun di rmh jrg2 skli msk gulai, berkuah lemak, tp kalo dah hari2 mkn nsi blauk gulai lemak, atau roti canai seminggu skli dua biji trus, teh tarik hari2 almost..adakah logik kalo total cholesterol tak naik...huhuhuhu...


aku sllu bising pd zulffi soh sllu cek lipid profile dia sb famly dia strong IHD risk,...dia sllu cek...n resultnya sllu tiptop...pastu siap ada skli result dia normal but ada la dktr yang ngok ngek dkt spital TUTTTT dia keje tu, soh dia p mkn mknn kolesterol bnyak2 n mnum mnis bnyak lagi sb katanya kolesterol dia rendah..apakah????taktahu ke kwn tu dah la strong family hx of ihd, FSL normal, tak perlu la nak p bagi increase..ckup skdr berjaga2 spya tak naik lg tggi....bila istrinya si dietitian pot pet, dia kata Doktr kata rendah.....hmmm...well dr juga yang dipercayai kan...sb tu kdg2 kitrg mrh sb pnyakit pt mkin truk sb advice2 gini yang tak berasaskan pengetahuan yang btul....


owh kmbali kepada result darah td, sb zulffi pun sllu ingtkan aku spya g cek darah,aku pun amik la inisiatif utk mnta Dr peads tlg amik pg td..hahah...sb sini payah nak amik drh...kn pg klinik staf nak tggu jmp dktr la apa...lmbt n bnyak sgt prosedurnya, buat aku jd mls...since keje di sini 4thun yang lalu tak pernah cek lgsg...dok rs result ok, maintain aja......kalo kat hukm dulu sng aku sign, mnta org amikkan aja....n sndiri bleh cek tru on9..sini, haila..lemah aku...so pg td pg la wad awal n mnta Dr Min amikkan....n ptg td dpt la result nya yang agak meletops....hahahha..TG, TC melampau2 tingginya...hah..padan muka aku...pndi nasihat n berleter kat suami sndri soh jaga makan..sndri pnya result mau tgok sndri la...tinggi tak hengat.....huhuhu..maluuuuuuu!!!...result ni harus snyap2 sja...(nsib dia tak baca blog aku nih,hahahah) kalo inche somi tahu mati tak sdh kena asyik dok ingtkan aja....nasibla 3mgu je lg nak kn bpntang 2bln..lps ni makan nasi dgn ikan bakar je la aku 2 bulan..trun kot kolestrol....huhuhuhu....harap2nya.....


PS: lps ni qay kena dietttttttttttttttttttt..no more teh tarikkkk, no more nasi berlauk pgi, no more roti canai....back to the advice that u give to ur pt ya PN QAY!!!!...


PSS: trasa nak cek balik la result mgu dpn..tah tah tipu sb tringat pg td p mkn kapsul fish oil for omega3 supplemen...tah tah tinggi TC sb tu...hahaha..ayat nak sdapkan hati aja....


pengajaran : jgn hanya pndi nasihatkan org kalo diri sndri pun tak amalkan mana...hahaha

dietitian yang tidak berdiet lagsg

aku memang seorang dietitian yang drpd dahulu agk picky psl bab makan....dulu ms blajar diet di ukm, mkn mmg kntrol sgguh2...esp bila dgr dr Poh, Dr suzana, Dr Zit dll citer psl mknn dkt luar yang kdg tak hygienic esp ms blaja psl food preparation etc....dulu ms 2nd yr, ingt lg, aku, tasha, siap tak mau mkn n boikot mkn dkt chow kit sb bila teringat lecture yang lecturer bg...serius..tobat...nak mkn pun pilih2 tmpt...even smpi skrg pun, standard2 gerai tepi jalan ni, aku pndg 3,4 kali la jg...sb pk kbersihan etc...sb tu kalo mkn, kwn2 akan kata aku sgt ssh mkn....tmpt pnas2 n kcik2 mana aku mau jejak..bkn tamau but the hygiene is one thing yg aku utamakan....so tmpt2 yang agak mudah n cpt, dan bersih  adalah fast fd..atau kopitiam yang agak expensive kdg...huhu..but nak wat camana..itu yg available...


dan sb blaja diet juga, agak lama aku tak mkn mana mskn seafd kegemaran aku spt udg , sotong goreng kunyit dgn bawang saja sb hi chol...kurang mkn mknn goreng2, gulai2...
ms keje kat ukm dulu, mmg aku kntrol habisan mkn...kira satu mgu had skli smgu saja mkn nasi grg, mee grg etc...roti canai dua mgu skli...teh tarik etc sume jarang mkn sb tkut TG naik....pastu sb ms keje kat hukm, aku bleh sign sndri borg utk amik drh, so tiap 3bln mmg check lipid profile sndri..so very well control...


but since kwen dgn zulffi dan ddk kat klntan, abis diet aku terbang dek angin lalu..sini, tiap pgi mkn msti nasi...lauk, ikan, ayam msk gulai,lemak..tak pun msk pedas...ditambah dgn teh tarik stiap pg....dulu aku nak dpt mkn nasi skli shri pun dah ckup baik...but since dok bfeed plak tuh, msti kn nasi 3kali shri bru tahan lapar dan juga bru susu aku bnyak..huhuh..dulu mkn roti 2kping pun ckup...skrg, mana tahannnn...dah jd perut org klntannnnnn maaaaaaaaaa...


aku dulu bkn org yg suka mnum manis..but since kwen ngan zulffi, dia sgt kuat mnum manis....kalo aku 2sudu gula sdh mnis, dia kn 4 sudu bru ckup mnis...jd aku sllu kalo dia buat air mmg tmbh air lg...n kalo aku buatkan air dia, mmg mls sgt...sbnya, aku sllu kurgkan dos gula dia...ltak dua stgh sudu ke,3 sudu je ke..n skjap lg dia msti akan pg tmbh gula sb tawar...huhuh....so aku sllu jd mls nak buatkan air utk dia sb dia sllu pg tmbh gula sb tak manis...huhuh..so sllu keje buat air adalah zulffi...so dia puas hati, aku pun tak skit hati...hehehe...
kebiasaan kalau kluar dgn dia, aku akan just kgsi air dia sb tamau mnum manis mana....but if hari2 kita asyik diajar mnum manis, lama2 lidah pun rs tak best la juga asyik minum tawar...so aku pun dah addicted msti nak mnum manis gak kurang2 skli shri....


n since kwen n ddk di sini, cara mskn pun bnyak dah berubah..zulffi suka sgguh mkn udang...so tiap mgu msti ada udang....so kdg balik keje dah tak larat sngt nak msk, lauk pling simple adalah sayur air dan udang grg kunyit,..atau udang grg tpung, sambal tumis udang..sbnya udg cepat thaw, dan mudah nak msk....wpun di rmh jrg2 skli msk gulai, berkuah lemak, tp kalo dah hari2 mkn nsi blauk gulai lemak, atau roti canai seminggu skli dua biji trus, teh tarik hari2 almost..adakah logik kalo total cholesterol tak naik...huhuhuhu...


aku sllu bising pd zulffi soh sllu cek lipid profile dia sb famly dia strong IHD risk,...dia sllu cek...n resultnya sllu tiptop...pastu siap ada skli result dia normal but ada la dktr yang ngok ngek dkt spital TUTTTT dia keje tu, soh dia p mkn mknn kolesterol bnyak2 n mnum mnis bnyak lagi sb katanya kolesterol dia rendah..apakah????taktahu ke kwn tu dah la strong family hx of ihd, FSL normal, tak perlu la nak p bagi increase..ckup skdr berjaga2 spya tak naik lg tggi....bila istrinya si dietitian pot pet, dia kata Doktr kata rendah.....hmmm...well dr juga yang dipercayai kan...sb tu kdg2 kitrg mrh sb pnyakit pt mkin truk sb advice2 gini yang tak berasaskan pengetahuan yang btul....


owh kmbali kepada result darah td, sb zulffi pun sllu ingtkan aku spya g cek darah,aku pun amik la inisiatif utk mnta Dr peads tlg amik pg td..hahah...sb sini payah nak amik drh...kn pg klinik staf nak tggu jmp dktr la apa...lmbt n bnyak sgt prosedurnya, buat aku jd mls...since keje di sini 4thun yang lalu tak pernah cek lgsg...dok rs result ok, maintain aja......kalo kat hukm dulu sng aku sign, mnta org amikkan aja....n sndiri bleh cek tru on9..sini, haila..lemah aku...so pg td pg la wad awal n mnta Dr Min amikkan....n ptg td dpt la result nya yang agak meletops....hahahha..TG, TC melampau2 tingginya...hah..padan muka aku...pndi nasihat n berleter kat suami sndri soh jaga makan..sndri pnya result mau tgok sndri la...tinggi tak hengat.....huhuhu..maluuuuuuu!!!...result ni harus snyap2 sja...(nsib dia tak baca blog aku nih,hahahah) kalo inche somi tahu mati tak sdh kena asyik dok ingtkan aja....nasibla 3mgu je lg nak kn bpntang 2bln..lps ni makan nasi dgn ikan bakar je la aku 2 bulan..trun kot kolestrol....huhuhuhu....harap2nya.....


PS: lps ni qay kena dietttttttttttttttttttt..no more teh tarikkkk, no more nasi berlauk pgi, no more roti canai....back to the advice that u give to ur pt ya PN QAY!!!!...


PSS: trasa nak cek balik la result mgu dpn..tah tah tipu sb tringat pg td p mkn kapsul fish oil for omega3 supplemen...tah tah tinggi TC sb tu...hahaha..ayat nak sdapkan hati aja....


pengajaran : jgn hanya pndi nasihatkan org kalo diri sndri pun tak amalkan mana...hahaha

Monday, November 22, 2010

34weeks and counting

 




YEs...I'm 34weeks and counting down to the day for delivery....sigh....
and today saw a prem baby in NICU that the current age and day is the same as the baby in my tummy...couldnt help to see and wonder, "owh this is how my baby looks now in my tummy.."  without all the wires, and tubes of cos....


the bag for me and the baby already packed and ready to be stored in the car yesterday(forgot to put it in today)...baby's bag also ready, and labour room bag also ready with a change of baby's clothes, towel, mitten and booties and also mathurat, yaasin and doa to read during labour pain..(hopefully I will be able to read the doa etc..)if not its for zulffi to help me recite it along the time of labour...and not to forget air selusuh mama crikan...only Zaffran's bag havent been ready yet..forgot duh...had to put a pair of clothes for night and daytime usage plus extra bottle and milk and of cos diapers..in case he had to stay for a while at Ummi's house...poor boy...he must be waiting why his ibu or abah havent picked him yet if he had to stay till night (this is of cos if I goes into labour at day time..huhu)..


all of the baby things have been washed, folded by Inche abah and stored in a big basket ready for use with all of the pillow, bed, diapers, etc....just waiting for the little baby to come out and meet the MZR famly...and my thingy to use for pantang like barut, bengkung etc all had been washed,except had to find some socks to use...owh i hate socks...it just makes my feet itchy....I forgot to call and book the bidan..hmmm..which bidan still not sure...huhuh...and still had to go and find those Gamogen, and ubat bsalin to eat and use afterwards..duh...thought i had finished all of the list to find..


going tru the 2nd time of pregnancy makes me a bit worried and of cos nervous as I had know whats going to happen during the labour compared to the 1st time which im clueless...goshh...scaredddd.... 
but Im more preapared I guess in some ways to go tru that hence all the prep for delivery and afterwards...couldnt wait for this back and hip pain to go away..even how many times i went for a massage, it just doesnt resolved as the baby is pushing and sitting of my pelvic area that cos me the pain...


plus Z going outstation for 2weeks next week and left me with Zaffran at home...he had been coaxing me to stay at mama's house but me and my stubborn head, NOT A FAT CHANCE...i prefer to stay at my house with the lil boy as my guard and Allah as my guidance..it just that, with the uncomfortableness during this last few weeks, and zaffran's attitude, I would just want the comfort of my home n bed to nest in after a hard day at work...at least at my home, I can control zaffran's space and activities rather than at mama's house...I already warn my neighbour who is a paeds nurse, a midwives, an anaest wife in case of anythg I will call them for help...plus there's two OBGYN at both side of my house..InsyAllah I will be in a good hand with Allah's watching over me...and hopefully Allah will let this baby come out after his abah come home and after we had move to the new house...that is end on dec InsyAllah...aminnnnn


yes..im anxious to move into the new house before delivery to have a better and spacious house instead of this cluttered house fill with boxes and couldnt find my things as most have been packed..sigh....wish the contractor could make the work goes faster..just waiting for the wiring, electricity and water to come in...i would turn a blind eye if they wouldnt have time to clear the outside of the house just as long as i can get moving into the new house...sigh....


this worrying and thinking and anxiety luckily and hopefully does not makes my BP goes up..huhuh...and hopefully no contraction...


currently, just finished n sent my 2010 LPP....and had to think of next year project...not really anxious in work related though..as my bos suddenly decided to change my portfolio, moving me from paeds to OBGYN and outpt clinic..so bye bye paeds...sob sob sob BUT yeay for me in some ways!!! its  not that heavy for me as I just had to stay at the clinic which currently is my office and wait for the pt to come in...i dont have to walk far  to see pt in paeds ward anymore (with my heavy body and tummy..hahaha) but a change at the end of my pregnancy date just makes me more anxious and just hate it when had to adapt for a new routine and time adjustment when Im anxiously waiting for my due date....sigh....just wanted to follow my old routine and just wait for the time to come...


so currently, only plan my activities in my calender till end of Dec....lots of things to wait and do for next mnth...afraid to plan for Jan activities..just see me n MZR n bby at BERTAM...yaeyyyyy...


(if pnjng umur aku...insYAllah)

Tuesday, November 9, 2010

email that makes my day as a dietitian

today received an email from a parent of one of my Gene patient....
she's a Yaman girl, her father came to USM to further his study and was referred to me for diet counselling.. a tough case as the Gene specialist is a tough cookie also..huhu


anyway,a bond was built between her parents and me as I had to see then freq'ly....and the pt is soooo cute...really loves her sweet smile...but since past year I havent seen or heard from them after her parents went back to yaman to do Haj last yr..and suddenly today got an email from her mum..sending pix of my lil sweet pt....


it just touched my heart as she still remembers me n kept me updated of her girl eventhough I have not been treating her for a while...and the phrases " thanks for helping us during our hard times" just makes me sooo touched bcause I have been only doing my job and the help I gave was not that much....


PS; these lil token of appreciation from parents once a while that makes me feels my job is such a great job and thanks to Allah for giving me such opportunities to help others in need....

happy anniversary sayang....

He, the man that stole my heart 6 years ago....
He, the man that take me as the queen of his heart 4 years ago...
He, the man that I married and promised to cherish the vows till the end of my life with...
He, the man that is a good husband, a great 'abah' to our son....
He, the man that I hope will bring me to Jannah just by being his wife and with  his blessings....




happy anniversary ke 4 Abang....a lot of up n down we have been tru together, a son that is healthy and well, a baby gurl hopefully on the way, a new house to be lived in soon, a new year to create new memories with the 4 of us  insyAllah....tq for taking me as ur queen 4 years ago...


Love u, and promised myself to be a better wife in the days nad years ahead...

Monday, November 8, 2010

Dosa gugur apabila suami isteri bersalam



Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: "Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya." 

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan. 

Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan 
menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga
isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan 
daripada suami. 

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabila 
suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat 
dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun 
isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu. 

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan 
isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua. 

Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan 
ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada 
orang tua. 

Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. 
Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya 
terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam
rumahtangga. 

Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri 
yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami. 

Rasulullah bersabda, yang bermaksud: "Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk 
seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, 
ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan 
suaminya." 

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari
keredhaan Allah melalui keredhaan suami. 
====================================================================== 
= Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara : 

"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir 
kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan 
dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memiliki mu."

Sunday, November 7, 2010

GREAT BFEED BOOK



found this book in amazon.com....I think its gonna be a great book to be added into our library to teach my son the importance of bfeeding since he is  a small boy, and hopefully will not make him jealous when i started bfeed his younger sib coming Jan..hihihi...its about Jenna’s experience with her new baby brother as she discovers the importance of breastfeeding.


cant wait to get it for my boy...hihih

another good reason for me to cont BFeed the 2nd child

having the little one kicking and moving around in my tummy just makes me anxious to wait for the arrival of the lil one this coming Jan....and having read the article below, makes me anxious and motivated to keep bfeed this lil one also like his big bro at least till 2years old..exclusively...InsyAllah...so May Allah helps me toward this coming journey again as a bfeed mum after stopping for about 5months since July this yr when Zaffran turns TWO and started on FM....aminn

  1. Similac recalled about 5 million cans of powdered infant formula because of the possible presence of beetle larva.

The FDA said that this type of beetle could cause stomach problems and make infants lose their appetite.
The makers of Similac, Abbott Laboratories, has set up a phone hotline and directed consumers to a website for more information.  But a lot of parents have experienced problems getting information.
From the Similac website:
Abbott is recalling these products following an internal quality review, which detected the remote possibility of the presence of a small common beetle in the product produced in one production area in a single manufacturing facility. The United States Food and Drug Adminstration (FDA) has determined that while the formula containing these beetles poses no immediate health risk, there is a possibility that infants who consume formula containing the beetles or their larvae, could experience symptoms of gastrointestinal discomfort and refusal to eat as a result of small insect parts irritating the GI tract. If these symptoms persist for more than a few days, a physician should be consulted.
2. New research from the University of Pittsburgh is showing that breastfeeding for at least a month cuts a mom’s risk of developing Type 2 diabetes later in life.  Here’s the link to the study in the American Journal of Medicine.  And now a blurb from a Reuters article:

Previous research demonstrated health benefits to moms who breastfed as long as six months or a year. The Pennsylvania results suggest that even a month of breastfeeding can have positive, lasting effects.
“What we found that was somewhat surprising was the pretty dramatic benefits for moms who breastfed as short as a month after the birth of their child,” the lead author, Dr. Eleanor Schwarz of the University of Pittsburgh, told Reuters Health.
In type 2 diabetes, the most common form of the disease, either the body does not produce enough insulin or the cells ignore the insulin that the body needs to turn food into energy. An estimated 10 percent of American women have it.


Good reasons to just bfeed rite?