Tuesday, June 24, 2014

sahabat permata jiwa



kenal nya sudah lama..
zaman remaja ke zaman ibu dan ummi...

jika dihitung, juga diselidik, 
tidak pasti apakah faktor yang mengikat hati ..
buku?kerjaya?minat?fikrah?atau tempat membesar?atau ikatan saudara?

namun, dalam hati ada bunga, 
hadirnya seorang teman penguat jiwa..

tatkala gundah..tatkala resah..
dia hadir mmeberi cahaya...

indahnya hidup dan juga dunia..
bila berkongsi rasa yang sama...

antara beribu rakan yang ada
engkaulah sahabat belahan jiwa...

Monday, October 7, 2013

sapa mau Iphone 5S???

Sayaaaa dulu angkat tangan bila tanya sapa mau Iphone 5S...hahaha

hmmm..selepas mula pakai Ipad Mini..update plak iOs 7..syok pula guna apple..

owh sgguh lupa daratan Puan Qay.melupakan android kesayangan yang berbakti selama bertahun tahun ini...

hajat memang ada... but nak beli..hmmm...saving dulu untuk keperluan pendidikan anak...

lagipun karang anak baling atau buat jadi macam Orea mcm Samsung hari tu..wwwuuuuuu..menangis tak berlagu rasanya dengan Iphone 5S...

Tapi bila my fren Salwa  buat Contest sempena Ulangtahun Ibrahim, miracle babynya itu, n hadiahnya Iphone 5S ni... adehhh...baru nak keluar tuuu... meleleh la pulak ayaq liuq..especially hat Gold kannn....julung julung kali tuh....

kalau ada rezki insyAllah merasala pegang Iphone 5s..adik zariff pun dah besar..insyAllah pandai jaga ipong ibu psni ... koya sungguh Puan Qay ini...



kalau sahabat sahabat lain nak juga, sila la join contest ni ya...Contest Iphone 5s Sempena Bulan Kelahiran Pertama Ibrahim...

saya doakan kalian juga dimurahkan rezeki untuk dapat Iphone dan hadiah hadiah lain....

Insyallah, En 'Rezeki' sudah tahu alamat Tuannya 


Set Bersalin yang Mana satu pilihan hati???

Datang seorang patient jumpa saya...bertanya mengenai set bersalin  untuk berpantang...
Hari due nya sudah tidak lama, tetapi dia masih pening untuk memilih set bersalin  yang sesuai...

Katanya " ada yang suggest amik set Bersalin Nona Roguy, ada yang suruh beli Tanamera, ada kata suruh beli Shaklee ..saya pening puan..."

"Puan kena tengok balik, set bersalin puan nak beli ni sebab apa?Puan nak beli untuk kegunaan luaran atau puan nak untuk pemakanan dan kesihatan dalaman?" kata saya. 

" Mahukah jika saya berkongsi pengalaman saya dengan puan?" tanya saya balik.

"mahu. sila lah..saya mahu mendengar" kata Ibu muda ini. 

" pengalaman saya, bila kita berpantang, kita nak kesihatan luaran dan juga dalaman. Puan boleh tengok set bersalin yang puan nak ambil tu. Ada set bersalin untuk kegunaan luaran sahaja seperti pilis, mandian herba, minyak barut dan lain-lain. Ada yang untuk pemakanan sahaja seperti pati ikan haruan dan lain lain." kata saya. 

"ada sesetengahnya yang ada kedua dua skali tetapi tidak banyak jenis di dalam nya.. Contohnya, ada minyak barut, ada pilis dan mandian herba. Dan juga teh slimming dan jamu untuk makan. Harga kesemuanya lebih kurang RM300-400 the last time saya check." kata saya.

" betul!! saya dah tengok semuanya lebih kurang harga tu. sebab tu saya confuse. mana yang saya nak beli." kata Ibu muda itu lagi. 

" puan ada badjet lebih?" tanya saya.

" ada..untuk kesihatan isteri saya, insyAllah ada " jawab suaminya pula. 

"mahukah saya bagi cadangan untuk puan dan suami?" tanya saya.

" boleh...saya nak tahu juga apa cadangan Puan" kata suaminya.

" hmm.. jika ada bajet lebih, saya sarankan Puan beli dua set berasingan. Satu set kesihatan luaran seperti contohnya Set Bersalin Tanamera. Set luaran ni ada pilis, herbal wash, sabun, minyak urut dan lain - lain. Ini nak bagi badan kita rasa segar, tak masuk angin dan time ni la kita nak manjakan diri kan selepas berpenat lelah bawa anak 9bulan kan...Encik pun mesti nak isteri kembali slim kan.." kata saya. 

Tersenyum suaminya mendengar. 

"Dan untuk pemakanan, puan carilah set bersalin Shaklee. Set Bersalin Shaklee ni, dia ada pelbagai jenis vitamin dan mineral yang penting untuk badan especially selepas bersalin. Bila bersalin, badan kita ni ibarat macam kita cedera, luka. Kita mesti nak cepat sembuh, nak aktif seperti biasa kan... jadi set Bersalin Shaklee ni, ada Vitamin C yang perlu untuk bantu penyembuhan kulit dan luka, ada Bcomplex utk hasilkan sel tisu baru, ada zat besi, ada kalsium untuk tulang dan juga Zinc untuk sembuh luka. " terang saya panjang lebar. 

" habis tu jamu semua tu tak perlu ke ambil?" tanya ibu muda tadi. 

" kalau pendapat saya, bukan semua jenis jamu kita perlu ambil.Memang tak dinafikan ada jamu dan herba yang baik untuk badan contohnya manjakani, habatusauda, lada hitam dan halia contohnya. tetapi herba dan jamu ini tidak lengkap vitamin dan mineralnya. Takde satu jenis makanan pun yang lengkap ada kesemua keperluan nutrien untuk kita. Sebab tu kita disarankan makan pelbagai jenis makanan dan seimbang untuk pastikan badan kita sihat. Terutamanya selepas kita bersalin. lagi la keperluan tubuh kita meningkat terutama jika kita menyusukan anak.Kita perlukan pelbagai jenis vitamin dan mineral dan juga protein tambahan untuk pastikan badan sembuh dengan sempurna dan air susu yang berkualiti untuk anak kita. "

" Jika pemakanan kita tak seimbang dan sihat, air susu untuk anak juga tak cukup berkhasiat. Macamana anak nak membesar dengan sihat. Lagi pun Set Shaklee ni, boleh makan sampai selepas habis pantang. Ia sesuai untuk menyusukan anak pun..kalau nak makan sekarang pun boleh..takdak hal..Lagipun masa dalam pantang ni  pilihan makanan kita terhad dengan ada orang sayur dan buah pun tak makan. Jadi macamana kita nak cepat sihat kan..." kata saya.

" Jamu juga sebenarnya boleh sebabkan anak jaundis atau kuning. Apa yang ibu makan akan pergi kepada anak melalui air susu.Tapi jika ambil vitamin etc, tak kan bagi kesan sebabkan anak kuning." kata saya..

"Jika puan nak maklumat lanjut, Puan boleh buat rujukan pada satu blog kawan saya ni. Pn Salwa. Beliau adalah  Pengedar SHAKLEE Malaysia yang menjual SET BERSALIN SHAKLEE. Banyak maklumat lanjut mengenai set bersalin Shaklee ni. Buat pembacaan dan jika puan rasa baik untuk puan boleh la beli. InsyAllah sahabat saya ini akan bantu puan..Just info bgtau kata puan ni patient saya.." kata saya sambil tersenyum. 

" insyAllah...lepas ni kami balik dan survey. Terimakasih ya ..Puan banyak tolong kami . lari topik pula hari ni..datang nak tanya pasal menu berpantang.. " kata mereka sambil ketawa. 

" takde hal..kalau nak jumpa lepas bersalin n nak diet untuk ibu menyusukan pun boleh..saya insyAllah boleh tolong nanti ya.. "kata saya. 


* ini hanyalah pendapat peribadi saya . Tak berkaitan dengan mana mana syarikat. =P

Sunday, October 6, 2013

TEKNIK NABI : Dorongan kepada pesakit

Beberapa minggu ini sambil observe student kaunseling pesakit, saya memikirkan dan cuba 'mencari flow dorongan mengikut Teknik Nabi yang boleh saya amalkan pada pesakit saya.

Flow ini masih boleh diperbaiki...dan boleh digunakan juga untuk ' bukan dietitian' spt doktor, nurse dan lain lain...

Berikut adalah beberapa flow aplikasi Teknik Nabi dalam mendorong pesakit yang memerlukan kaunseling diet. 

Mohon sahabat sahabat dietitian yang lain yang ingin mengamalkan Teknik Nabi ini mencubanya dan dapat memberi feedback adakah ia berkesan kepada pesakit kalian.

Saya masih mencuba on & off pada pesakit, mengikut kesesuaian disebabkan ada student yang attach bersama. 
______________________________________________________________________

Mendorong pesakit dengan TEKNIK NABI MUHAMMAD S.A.W

1 - Berikan tawaran kepada pesakit di awal sesi kaunseling sebelum memberi kaunseling. dengan lain kata, minta izin untuk memberikan nasihat kepadanya. 

Cth: jika dahulu saya bertanya : "Pakcik tahu kan kenapa doktor rujuk pak cik pada diet?sebab gula darah pakcik tinggi, jadi kita nak kena ubah cara makan pakcik."
(selalunya pesakit akan pasif sahaja dan memberi respon seperti menanti untuk dimarahi atau dileterkan. )

Kini saya cuba dengan " Pak cik, mahukah jika saya bantu pakcik untuk kawal gula darah pak cik dengan lebih baik?" 
(kini, pesakit lebih menunjukkan minat untuk mendengar dan bertanya lebih lanjut )

2. Elakkan soalan berbentuk siasatan semasa mendapatkan maklumat dari pesakit.

- ini adalah perkara yang biasa terjadi bilamana kita ingin mendapatkan full history atau kebiasaan pemakanan pesakit. Cara kita bertanya kadangkala menjadi seperti polis pencen dan kadangkala boleh sebabkan pesakit 'annoyed' dengan kita sebelum kita belum sempat memberi kaunseling diet lagi.

- Elakkan menggunakan perkataan "kenapa" dan tukar dengan "apakah"

Contoh :- kenapa pakcik minum air manis banyak?
- kenapa pakcik tak ikut saranan yang telah diberi sebelum ini?

tukarkan kepada : Apakah sebab pakcik minum air manis kerap setiap hari?
Apakah punca pakcik tak boleh ikut saranan yang telah diberikan?

- saya dapati, saya akan mendapat lebih banyak maklumat kenapa pesakit tak boleh ikut apa yang disarankan sebelum ini. 

3. Pejam mata pada kesalahan atau kesilapan yang dilakukan oleh pesakit.
- Elakkan mengkritik/menunjukkan kesalahan pesakit.

contoh : " salah ni cara pakcik makan ubat. Patutla gula tak turun turun.."
" laaa...patut la berat tak turun turun.awak ni makan snek banyak sangat.."

-Terus tunjukkan cara yang betul kepada pesakit. 

" cara makan ubat yang betul adalah sebelum makan utama.Gula darah pakcik akan lebih terkawal"
" pengambilan snek yang kerap antara waktu makan akan sebabkan berat badan meningkat"

4. Puji perubahan yang dilakukan pesakit walaupun kecil dan nampak tidak signifikan.Dan nyatakan impak perbuatannya itu. 

- puji perbuatannya, bukan orangnya.

" saya seronok tengok makcik sudah berjaya mengurangkan pengambilan air manis makcik kepada satu kali sehari berbanding 5 kali sehari. Gula darah makcik pun lebih cantik bacaannya"

'"bagus!! saya bangga awak mampu bersenam setiap hari 10 minit. berat badan sudah turun 0.5kg. Jika awak tingkat kan kepada 30minit sehari, sudah tentu berat badan awak akan turun dengan lebih banyak lagi"

saya baru sempat try 4 step ini kepada pesakit. Saya akan update lagi di masa hadapan jika ada kelapangan dan ruang..InsyAllah..

dan mohon juga sebarang penambahbaikan kepada flow saya ini..

waalahu 'alam
‪#‎qaykaunselinggayanabi‬

Thursday, September 19, 2013

Teknik Nabi : menutup mata pada kesalahan

Teknik Nabi Muhammad dalam mendorong orang sekeliling, mengajar kita supaya sabar dan tutup mata pada kesalahan yang dilakukan...

dua tiga hari ini, saya lebih banyak pejam mata apa yang anak buat..
anak minum air, letak atas sofa dan air tumpah dan basahkan baju dan seluar saya yang duduk disebelah anak...

saya diam..bangun..ambil kain, lap. buka baju anak,bagi tukar.. kemudian masuk bilik..tukar baju..
anak lihat saya pelik, kerana ibu tidak marah... kata Zaffran " ibu..adik tumpahkan air, ibu tak marah ke?"

saya kata " tak, ibu tak marah...adik kan tengah belajar. insyAllah ibu tahu, lepas ni adik tak letak lagi air atas sofa kan adik?ibu tahu, adik tak sengaja nak tumpahkan air..."

"ibu suka anak ibu lepas minum terus letak dalam singki..baru air tak tumpah atas sofa dan basahkan baju kita " sambung saya.

Zariff terus ambil cawan air dia minum dan masukkan dalam singki dapur.

Subhanallah...sejuk hati saya rasa.



Teknik Nabi : Mengurangkan Mommy's Guilt

Mengamalkan teknik Nabi Muhammad juga sebenarnya adalah salah satu cara mengurangkan "mommys guilt"

Bila anak tantrum ,ibu marah-marah dan stres, dan kadangkala mula mencubit atau mengugut anak dan sebagainya...dengan harapan, anak akan diam dan tidak tantrum..

mungkin anak akan stop tantrum, tetapi selepas itu, ibu akan mula merasakan 'mommy's guilt' . 

" saya patut tidak cubit dia...saya patut handle anak saya dengan lebih baik.. saya patut ambil dan peluk dia..saya patut cuba pahamkan apa sebab dia menangis.saya bukan ibu yang baik..."

ya..saya juga sering merasakan perasaan ini..terutama bila saya sangat keletihan dan tak boleh nak buka mata lagi di waktu malam...atau sudah kelewatan di pagi hari dan anak mengamuk..

Namun sejak, mengamalkan Teknik Nabi, saya rasakan kekerapan merasakan Mommy's Guilt sudah kurang...walaupun ada juga.
contohnya pagi tadi :

Doktor Rizqi merengek dan menangis pagi ini nak main inhaler saya nak bawa ke sekolah.
Saya tak izinkan, dia menangis dan sudah menunjukkan tanda tanda membentak bentak...saya pujuk juga tidak jadi.

saya sudah hilang sabar...

saya cuba mendorong Doktor Rizqi dengan memuji adik Zariff dengan akhlaknya yang baik pagi ini..

saya katakan pada adik Zariff yang sedang melihat abangnya menangis... " alhamdulillah...ibu seronok tengok adik zariff main sama sama dengan kawan, tidak menangis.. baru la senang hati ibu nak pergi kerja"

" hmmm ayihhh baguss..." kata adik zariff

Namun, tak berjaya..

Doktor Rizqi terus mengamuk tanpa mempedulikan orang... saya dukung dia,dan peluk dia. Dia meronta ronta tak mahu didukung.. saya geram dan saya cubit dia...

dia menangis..saya peluk dia dan saya terangkan kenapa saya tak bagi dia main inhaler athma saya..dia lebih tenang dan berhenti menangis..

saya puji dia untuk tenangkan dia dan dorong akhlaknya yang baik ...

" ibu seronok sangat hari ni,Doktor Rizqi bangun awal, mandi tak menangis, pakai baju sendiri, gosok gigi sendiri".(puji hasil kerjanya )
"kan cepat kita keluar hari ni,boleh kita singgah kedai beli roti kan?"
(berikan impak kerjanya )

"hmmm...affan suka"katanya
"affan minta maaf ibu..." katanya lagi

" ibu pun sama minta maaf sebab cubit Zaffran tadi..ibu hilang sabar..lain kali ibu cuba sabar lagi ya..doakan ibu ya.." kata saya

"Ya Allah, bagi la ibu sabar tak marah marah anak ibu...bagi la affan jadi anak soleh tak nangis nangis" kata anak soleh saya sambil mengangkat tangan..

Ya Allah kau aminkan doa anakku ya Allah...

saya pergi kerja dengan senang hati walaupun masih ada Mommy's guilt sb cubit dan marah anak tadi.namun kurang rasanya perasaan bersalah itu daripada kebiasaan.

InsyaAllah..akan lebih bermujahadah lps ni dgn amarah di hati.
subhanallah..Alhamdulillah..Allahu Akbar


Teknik Nabi : mendorong adik Zariff

Zariff Rayyan adlh seorg ank yg a bit headstrong..
If dia kt A, A la..if kt B,B la..kbnykn ms sy gn kn kuasa veto sy sbgi ibu bila dia sudah amuking dan nak apa2 yg sy xbagi...yg end up dua dua frustrated
- ibu dan anak.. 

Mlm ni slps gosok gigi dan nak tidur dia nak mkn biskut raya.saya larang kerana gigi sdh digosok dan sy terlampau pnt nk layan kerenah dia.

Zariff tuang biskut atas lantai dan buang tudung biskut ke lantai..dia ddk atas lntai dan tgok saya nk kata apa...

Terasa darah mula naik ke kepala..kbiasaannya saya akan mrh dan suruh dia kutip biskut balik, yg end up saya jg yg kena buat..

saya tarik nafas dlm2 saya kata " subhanallah..pndinya ank ibu baling tutup bekas...sukanya ibu kalau adik kutip biskut ats lntai msuk dlm bkas balik...barula semut x dtg rumah kita.."

Dia diam xde respon.saya pun berlalu ke dapur dan ambil segelas air nk sjukkan hati saya.

Tiba tiba zariff dtg bw.bks bskut dgn biskut yg telah dikutip smuanya atas lntai." nahh.." katanya.dan berlalu pergi.

Subhanallah...terkejut saya.mmg sy igt dia akan tantrum kerana x diberi biskut. Sebaliknya dia terus masuk bilik dan baring.

Terus sy pergi kpd zariff dan kata " ibu syg adik sb adik tlg ibu kutip biskut.mesti lipas semut xdatng dah rumah kita."

Zariff kata " hmmm..ayihh olong ibu.." sambil peluk saya..

Happy sgguh rs hati sy mlm ni...  @-}--
Allahumma solli 'ala Muhammad..

#pejam mata pada kesalahan
#puji pada kebaikan/kekuatannya
#dorong anak untuk lakukan kebaikan


Teknik Nabi : Dorongan pada pengasuh d Taska

Saya mencuba dorongan teknik Nabi pd pengasuh di Taska Anak yg sdg mengemop lantai

"kakak suka tgok Ira ni
.rajin sgguh buat kerja.Allah pasti syangkan Ira sb rajin bekerja."
Tersengih2 dia sambil buat kerja..

Mudahan dia bertambh rajin bekerja menjaga anak2 di taska..

Teknik Nabi : Dorongan Suami


mendorong dengan teknik Nabi bukan shja utk anak, ttpi juga pd smua org skllg...esp suami/isteri/staff dll...

pg ni suami saya tlg ironkan baju sklh anak smntra saya siapkan anak..
kami berdua terlewat jaga...

sdg dia iron baju saya kata kan:
" terima kasih abang..
sy happy abng tlg ironkan baju anak pg ni (puji hasil kerjanya)
takla kelam kabut saya ( berikan impak kerjanya) "

suami pndg saya pelik ttp dia tersenyum..tak kata apa..

saya kelam kabut nak kluar rmh, anak2 pula ber' mesra-mesraan' dlm kereta..
saya masuk pnggil suami mnta tlg buka kan pgr sb sy dah lewat..
dgn sng hati dia trus buka kan pagar tanpa banyak komen spt sllu. mukanya pula jernih aja.....
dan kemudian dia msuk rumah dan keluar gntungkan baju2 di luar..

berbunga bunga hati saya suami tlg tp xsempat saya nak puji dia sb dah lmbt..

saya smskan aja.. " terima kasih abang...sy bangga ada suami yang rajin tlg istri buat kerja rmh... cpt urusan sy hari hari.. "

suami balas.. " ok.."

more than enough i guess....^__^

Allahumma solli 'ala muhammad

Teknik Nabi : Sabar menahan amarah

Nabi tidak marah..
Nabi tidak kritik..
Nabi tidak perli...
Nabi juga tidak berleter..

Nabi tnjuk cara yang betul...

beberapa kali nak tkluar dr mulut utk mrh/kritik anak bila dia buat perangai, ttpi teringat2 kata USK, saya ttp mulut rapat2...
adakala juga terlepas berleter dan ternaik suara, cpt2 sy ketap mulut...istghfar dlm hati tahan marah..

oh sukarnya nak bermujahadah dgn diri sndri... namun.. InsyAllah..
saya harus lbih banyak bersabar..
bak kata kak Nora Aurora, nak jd ibu kn bnyk zikir, bnyk istghfar..duduk saja2, jgn lps zikir di mulut..

rabbi yassir wala tu'assir ya Kariiim